Ukrajna: befagyhat a konfliktus a jelenlegi frontvonalaknál?

Ukrajna: befagyhat a konfliktus a jelenlegi frontvonalaknál?

Orosz rakétatámadás nyomai Zaporizzsja megyei Sztepne faluban, 2022. december 29-én (Fotó: AFP via Europress/Dmytro Smolienko)

Az ukrán unokák egy napon görögdinnyét ehetnek a nemrég felszabadított Herszonban és cseresznyét Melitopolban – ezekkel a szavakkal kívánt boldog új évet az országának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki beszédében többször is utalt Melitopolra. A Zaporizzsja megyei város visszafoglalása ugyanis kulcsfontosságú lenne a háborúban, mivel ezzel az ukrán hadsereg elvágná az oroszoktól azt a szárazföldi hidat, amely nélkül a Krím utánpótlását nem tudják egykönnyen megoldani. Azonban a jelenlegi helyzetben egy ilyen hadműveletre az ukránok képtelenek lennének, mert a fagypont feletti időjárás sáros, a katonai manőverezéshez nem kedvező terepet hagyott maga után. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy az oroszoknak állna most a zászló a fronton: az évszakhoz képest magasabb hőmérséklet miatt Moszkva sem képes most nagyobb hadmozdulatot végrehajtani.

Ám a nagyobb támadó hadműveletek elmaradása egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ukrajnai konfliktus nyugvópontra jutna az elkövetkező hónapokban.

• Hogyan állnak a pillanatnyi erőviszonyok?
• Kinek dolgozik az idő?
• Mi várható az elkövetkező hónapokban?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!