„Az emberek tényleg boldogtalanok”

„Az emberek tényleg boldogtalanok”

Réz Anna erkölcsfilozófus (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az emberek tényleg boldogtalanok – ez lehet az oka az erkölcsfilozófus szerint annak, hogy rendre a pszichológiai könyveket találjuk a boltok sikerlistáin. Réz Anna az ELTE BTK adjunktusa, első könyvét pedig a bűntudatról írta Mardos címmel.

Az interjúban szóba került, hogyan határozzák meg egyre inkább a pszichológiai fogalmak a valóságértelmezésünket. Egészen odáig jutva, hogy a politikusokat is így próbáljuk megfejteni: Trump nárcisztikus, Putyin nosztalgiázik a fiatalsága után, plusz kapuzárási pánik miatt háborúzik. – Valójában nem fejtjük meg ezzel a világot. Nagyon sokszor egyszerűen csak spekulálunk mindenféle grazi kezelésről, fokozódó elmebajról. Az a kérdés, olyan magyarázatokat adunk-e a világra, amelyek valóban segítenek egyfelől megérteni, másrészt kezelni, ami minket körülvesz. A megfejtés, hogy azért van Ukrajnában háború, mert Putyin megőrült, semennyire nem segít a tisztánlátásban. Látszatmagyarázatként elmegy – mondta a szerző.

Réz Anna beszélt arról is, hogy mostanában felnőttek tömegei diagnosztizálják magukat például ADHD-val. Nagy megfejtésként, hogy biztos ezért mentek eddig vacakul a dolgaik. Kívülre helyezik ezzel a kontrollt, és nem arról van már szó, hogy figyelmetlen vagyok, képtelen az elmélyülésre, izgága vagy lusta. Nem, valójában egy betegség tehet mindenről – gondoljuk.

• Mit kezdjünk a klímaszorongással?
• Mennyire határozza meg lépéseinket a haláltól való félelem?
• Mennyire van jelen az egyetemi közegben a nyugati woke befolyás? És az alapítványosítás eddigi elkerülése mekkora szabadságot ad az ELTE-n?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!