Most a vidék jön!

Most a vidék jön!

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Kétségkívül ügyes politikus Lázár János. Tökéletesen ért hozzá, hogy amikor valami már épp kezdene a nevéhez tapadni, miként keretezze gyorsan felül valami mással. Így történt ez múlt héten is, amikor a 24.hu megírta: Lázár minisztériuma fontolóra veszi a vezetés előtti minimális alkoholfogyasztás engedélyezését. Neves borászok javasolták, ahogy egyébként tették ezt már az elmúlt években többször. Pintér Sándor viszont következetesen ellenzi az enyhítést, és így tesz Gulyás Gergely is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón egyenesen arról beszélt: a magyarok nehezen tudnak megállni fél pohár után. A kormány pedig ezért szigorú szülőként azt a fél poharat sem engedélyezi az önmérsékletre képtelen magyaroknak. A gulyási narratívában legalábbis ez így néz ki.

Fogadni mernék ugyanakkor, hogy ebből az enyhítésből végül nem lesz semmi. Hiába hoznak a borászok megfontolásra érdemes érveket a gasztrokultúráról, nyugat-európai példákról. Hiába tudhatjuk, hogy például Olaszországban jóval jelentősebb a borfogyasztás, míg Magyarországon épp csökkent is. Pedig az olaszok fényévekkel jobban állnak nálunk az alkoholisták számát illetően. Érdemes inkább megnézni, mennyi és milyen töményt fogyasztunk, hogyan fest általában az alkoholkultúránk. Garantáltan nem az étteremben elfogyasztott pohár borral lesz a probléma. Mindenesetre jogos érv az is, hogy most inkább az őrült száguldozások elkerüléséért kellene tenni valamit. Hogyan fejleszthetnénk a közlekedéskultúrát? Milyen szigorítás venné elejét a baleseteknek? Fontos kérdések ezek is. A zéró toleranciáról szóló vita mégis csak valamiféle elterelésnek tűnik.

• Miért jön jól Lázár Jánosnak a zéró toleranciáról szóló vita?
• Milyen vasútvonalak vesznek most el?
• Valóban a vidék jön?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!