Törvénysértés gyanúja vetül az állami cégvezetőre

Törvénysértés gyanúja vetül az állami cégvezetőre

Koszorús László (b) ügyvezető igazgató a KÉZMÛ Közhasznú Nonprofit Kft. budapesti központi varrodájában 2022. október 4-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nem marad következmény nélkül, hogy Koszorus László, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cégcsoport mellett egy másik állami társaságtól is jövedelmet kaphat. A Belügyminisztérium nyilatkozattételre kötelezte őt a lapunk által feltárt ügy miatt. Ez a tárca képviselőinek írásbeli kérdésre adott válaszából derül ki.

Koszorus Lászlóról, az álláshalmozó egykori fideszes országgyűlési képviselőről július végén írtunk. Tavaly július óta ő az ország egyik legtöbb embert foglalkoztató állami vállalatcsoportjának, a Kézmű, Főkefe, Erfo Kft.-k ügyvezetője. Ez a három cég hasonló tevékenységet végez, egy személy látja el az ügyvezetői feladatokat. Noha Koszorus a Főkefétől és az Erfótól nem vesz fel pénzt, a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft.-től munkabért kap. Közérdekűadat-igényléssel derítettük ki: a Kézmű Kft.-nél a havi munkabére 2 750 000 forint.

Az ügyvezető – aki 2006 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt, később pedig fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárként dolgozott – azonban a tavaly júliusi kinevezésekor már betöltött vezető tisztséget egy másik állami vállalatnál. A Rogán-minisztérium alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) vezető testületének, az igazgatóság tagja a vállalat 2019-es megalapítása óta. Korábban egyébként volt a vezérigazgatója is, de egy ideje már „csak” igazgatósági tag. A vállalathoz benyújtott adat igénylésünkre adott tájékoztatás és a cég honlapján közzétett adatok alapján megírtuk: a DKÜ-nél fennálló igazgatósági tagságért havi 837 ezer forintot kaphat.

Az állami cégvezetőkre vonatkozó, takarékosságról szóló 2009-es törvény azonban kimondja: egy állami cégvezető csak egy helyről vehet fel fizetést. A törvénysértés gyanúja miatt még június végén megkerestük Koszorust, de azóta sem válaszolt kérdéseinkre. Sőt: cikkünk megjelenése óta eltelt több mint egy hónap alatt sem vitatta vagy cáfolta állításunkat semmilyen formában.

• Miről kell nyilatkoznia a Koszorus Lászlónak?
• Mit tudtunk meg a bezárt mezőkövesdi telephelyről?
• Hány telephelyet zártak be az állami cégcsoportnál?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!