Álláshalmozás: noha törvény tiltja, Koszorus László két állami cégtől is javadalmat kaphat

Álláshalmozás: noha törvény tiltja, Koszorus László két állami cégtől is javadalmat kaphat

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára (j) és Koszorús László ügyvezető igazgató a megváltozott munkaképességû személyek 2023. évi rehabilitációs célú foglalkoztatásának támogatására vonatkozó pályázatról tartott sajtótájékoztató helyszínén, a KÉZMÛ Közhasznú Nonprofit Kft. budapesti központi varrodájában 2022. október 4-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Törvény tiltja, hogy álláshalmozó cégvezetők egyszerre több állami tulajdonban álló vállalattól is kapjanak javadalmat. Minden jel szerint azonban Koszorus Lászlónak, a Fidesz országgyűlésből kiszorult egykori képviselőjének, volt helyettes államtitkárnak emiatt nem fáj a feje. A Belügyminisztérium alá tartozó Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft.-nél tavaly augusztus óta ügyvezető Koszorus ugyanis a vállalattól munkabért vesz fel, miközben a Rogán-minisztérium alá sorolt Digitális Kormányzati Ügynökségnél megtartotta igazgatósági tagságát. Ez utóbbiért pedig tiszteletdíjat kap – derítette ki lapunk.

Koszorus László, a negyvenes évei elején járó állami cégvezető – egykori politikus és volt államtitkár – helyzete meglehetősen összetett: négy lovon ül egyszerre, vagyis négy különböző állami cégben tölt be vezető tisztséget. Ebből hármat, a Kézmű, a Főkefe és az Erfo Közhasznú Nonprofit Kft.-ket ügyvezetőként irányítja. Ezek az állami vállalatok megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak; a cégek megrogyott helyzetéről az elmúlt hetekben már beszámoltunk. Koszorus a vállalatok karcsúsítását végzi az elmúlt évek veszteséges működése után. A három vállalatban közös az is, hogy a felettes szerv – az Emberi Erőforrások Minisztériumának kimúlása óta – a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium. Koszorus László tavaly augusztusban vette át a szóban forgó három cég vezetését. Ezek ugyan hasonló profi lú tevékenységet végeznek, papíron mégis különállóan működnek. Ezek közül a volt politikus fizetést egy vállalattól, a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft.-től kap. Közérdekűadat-igénylésünk nyomán kiderült: 2 750 000 forint a havi bruttó munkabére, a másik két társaság vezetését a nyilvántartás szerint ingyenesen látja el.

Ennek a ténynek a 2009-es állami vállalatok takarékosabb működéséről szóló törvény miatt van jelentősége, amelyet még az MSZP-kormányzás alatt fogadtak el éppen azért, hogy gátat szabjanak az álláshalmozásnak. Ez a törvény kimondja: egy személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött vezető tisztségviselői megbízatás után részesülhet javadalmazásban. Ez a magyarázata annak, hogy Koszorus a három cég közül csak a Kézműtől kap bért, ellenben a másik két társaságnál „díjazás nélkül” megjegyzés szerepel a neve mellett.

• Milyen díjazást kaphat a Rogán-minisztérium alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökségtől?
• Mit közölt közérdekűadat-igénylésünkre a Digitális Kormányzati Ügynökség?
• Van-e véleménye Koszorus Lászlónak a pénztárcája körül kialakult helyzetről?
• Hogyan képes Koszorus László három állami cégnél (Kézmű, Főkefe, Erfo Kft.) ügyvezetői teendőit és közben a Digitális Kormányzati Ügynökségnél is az igazgatósági tagi teendőket is ellátni?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 21-én megjelent, 2023/29. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!