Megrogyott a sérült embereket foglalkoztató állami cégcsoport

Megrogyott a sérült embereket foglalkoztató állami cégcsoport

Az állami tulajdonban álló Kézmű Nonprofit Kft. Hajdúnánás iparterületén található telephelye 2023-ban

A Koszorús László egykori fideszes képviselő által vezetett állami tulajdonú társaságok nem árulják el, hány munkahely szűnt meg náluk a megszorítások miatt. A Kézmű, a Főkefe és az Erfo Közhasznú Nonprofit Kft. egyaránt megtagadta közérdekűadat-igénylésünk teljesítését a témában. A három cég a már tavaly életbe léptetett spórolás ellenére is összesen közel milliárdos veszteséget hozott össze 2022-ben, így rendkívüli állami támogatás tarthatta felszínen a vállalatokat.

A szóban forgó, főként sérült embereknek munkát biztosító állami cégektől azt követően kértünk adatokat, miután megtudtuk, mintegy kéttucatnyi dolgozó munkaviszonya szűnt meg furcsa körülmények között Hajdú-Biharban. A balmazújvárosi dolgozóknak előbb egy szerződésmódosítás következtében egy másik telephelyre, Hajdúnánásra kellett járniuk dolgozni. Ehhez kezdetben biztosítottak szolgálati járművet, idéntől viszont maguknak kellett volna megoldaniuk az átjárást úgy, hogy közvetlen járat nincs a két város között. Később olyan papírt kellett aláírniuk, amely szerint maguk kérték szerződésük felbontását. Kiderült, hogy az esetük nem egyedi. Hasonló történt Hajdúdorogon és az ország más pontjain is, és hasonló metódust követtek az átszervezések, ha valahol bezártak egy telephelyet. Olyan dolgozóknak szűnt meg a munkaviszonyuk a vállalatcsoportnál, akik valamilyen fizikai vagy szellemi korláttal élnek.

A mezőkövesdi telephely bezárása miatt jelenleg mintegy 80-an érzik bizonytalannak a helyzetüket. Ők is bérmunkákat végeztek 4–6 órában: papírtermékeket készítettek, csomagoltak, Hell termékeket címkéztek. Úgy tudjuk, a felmondott bérleti szerződés után tárgyaltak az önkormányzattal egy új telephely bérléséről, de a dolgozó nem tudnak megállapodásról. Az érintett fizikai és szellemi sérüléssel élő munkavállalók hónapok óta úgynevezett rendelkezésre állási időn vannak, mert nincs hol termelni. Ám az ország más részeiből érkező hírek miatt attól tartanak: elveszítik az állásukat.

A műhelybezárási hullám a tavaly kinevezett cégvezető, Koszorús László időszakára esik, aki 2022 augusztusban vette át a cég vezetését Csizi Pétertől. Utóbbi a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára lett, az ő helyére érkezett Koszorús. Mindketten pécsi kötődésűek, a Fidesz országgyűlési frakciójából kiszorult politikusok.

• Milyen veszteségeket hozott össze a három vállalat az elmúlt években?
• Milyen összegű állami támogatást kapnak a sérült emberek foglalkoztatása után?
• Milyen rendkívüli támogatással nyúlt a cégek hóna alá az állam?
• Milyen intézkedésekkel próbálnak a cégek úrrá lenni a nehézségeiken?
• Mennyivel kevesebb fióktelepe és munkavállalója van ma a cégeknek a korábbiakhoz képest?
• Mivel magyarázták érdeklődésünkre a társaságok a cégeknél kialakult gazdasági helyzetet?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!