Felújították a bátaszéki kápolnát, de rosszabb az állapota, mint azelőtt volt

Felújították a bátaszéki kápolnát, de rosszabb az állapota, mint azelőtt volt

A bátaszéki kápolna, málladozó vakolattal (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Bátaszéken kívül, a Mohácsra vezető út mentén állt egy kis kápolna már a XVIII. század 30–40-es éveiben, melyet Thesz Bálint ősei építettek a Fájdalmas Szűz tiszteletére. Ez azonban – a Bataszek.hu leírása szerint – olyan kicsi volt, hogy csak a pap és a ministráns fért el benne, és mivel sárból és fonott falból épült, rossz állapotba került. Építettek hát helyette egy újat, amely ünnepélyes megáldását 1762. szeptember 3-án, a Fájdalmas Szűz ünnepén tartották. 

A műemléki védettséget élvező kápolnát tavaly 46 millió forint elköltésével felújították, de a helyreállítás után az épület rosszabb állapotba került, mint amikor elkezdték a munkálatokat. Minderre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket. Nem kell hozzá építész végzettség, látszik az magától is: az épületegyüttes hihetetlenül rossz állapotban van. És ez nem minden. Merthogy a hatezer lelkes Bátaszéknek van egy igazán impozáns nagytemploma is, ahol szintén látszanak problémák.

• Foglalkozik-e az egyház a kápolna ügyével?
• Mit mond a műemlékvédelmi szakember?
• „Jóvanazúgy”: a hatóság jóváhagyta, a megbízó jóváhagyta?
• Ki tesz feljelentést?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/44. számában találja. Vegye meg november 9-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!