Valóban az elektromos autózás jelenti-e a közlekedés jövőjét?

Valóban az elektromos autózás jelenti-e a közlekedés jövőjét?

A stuttgarti Bosch-gyár alkalmazottai üzemanyagcellát szerelnek. (Fotó: AFP via Europress/Marijan Murat)

Nem valószínű, hogy a következő két-három évtizedben hidrogénnel hajtott autók vennék át a belső égésű és elektromos rendszerű járművek helyét. Bár az erre irányuló fejlesztések nem álltak le, és Európán kívül szinte mindenhol vannak próbálkozások a hidrogén személyi közlekedésben való felhasználására, jelentős technológiai áttörés és a hidrogéngazdaság térnyerése nélkül ezek a járművek még sokáig versenyhátrányban lesznek.

Európa megtette tétjét a jövő közlekedésének játszmájában, és az elektromos autókra fogadott. Az államok egyre-másra jönnek elő azokkal a dátumokkal, amelyek után már nem engedélyezik a belső égésű motorokkal szerelt autók eladását, a városok pedig egyre nagyobb területekről tiltják ki őket. Aztán ezeket a dátumokat idővel kicsit messzebbre tolják, mert maguk is belátják, hogy az átálláshoz több időre van szükség. Az viszont az európai vezetők számára nem kérdés, hogy a jövőt az elektromos járművek jelentik. A magyar kormány szintén hasonló véleményen van, és meg is próbál felülni a technológiai hullámra. Ezért tűzték ki célul azt, hogy az ország akkumulátorgyártó nagyhatalom lesz.

Az, hogy ez a törekvés milyen környezetvédelmi aggályokat vet fel, ennek a cikknek nem témája, sok más írásunkban foglalkozunk rendszeresen a kérdéssel. Az viszont igen, hogy valóban az elektromos autózás jelenti-e a közlekedés jövőjét. Bár sokan gondolják így szerte a világon, ez nem jelenti azt, hogy más technológiák fejlesztésébe ne fektetnének energiát. Ázsiában, különösen Dél-Koreában a hidrogéngazdaságban látják a jövőt, így ők az autózás terén is igyekeznek lépéseket tenni ebbe az irányba. A japán és a kínai autógyártók szintén versenyben vannak, de még a nagy európai autóipari beszállítók is finanszíroznak efféle fejlesztéseket, mivel tisztában vannak vele, hogy az EU-n kívül is helyt kell állniuk.

• Milyen hidrogénre épülő technológiák léteznek?
• Mely területeken lehet létjogosultságuk a hidrogénes technológiáknak?
• Mi kell ahhoz, hogy a hidrogén hajtású autók versenyképesek legyenek?

 A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!