Katasztrofális kórházi állapotok, feltalált meleg víz és a nagy biznisz

Katasztrofális kórházi állapotok, feltalált meleg víz és a nagy biznisz

Fűtési megoldás a Szent János Kórház Gyermek és Csecsemő Osztályának otthont adó épületében. (Forrás: Olvasónk)

Annyira rossz a fűtésrendszer a Szent János Kórházban, hogy végre újjáépítik – derül ki az Országos Kórházi Főigazgatóság lapunknak adott tájékoztatásából. A nem várt bejelentés annak kapcsán jött szembe, hogy megkérdeztük, az intézmény üzemeltetését július óta ellátó Központi Ellátási Főigazgatóság – pontosabban alvállalkozója, B+N Zrt.– képes-e úrrá lenni az állandósuló üzemzavarokon. A jelek szerint egyébként nem. De az összes vidéki és fővárosi kórház üzemeltetése már így is zsebben van, évi 100 milliárdért.

Huszonkilenc fővárosi egészségügyi intézmény üzemeltetését júliusban már átvette, további ötvenkét vidéki kórházét pedig januártól látja el a Központi Ellátási Főigazgatóság (KEF). Az idén márciusban bejelentett átalakítás értelmében a KEF biztosítja a korábban – és jelenleg még – az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és megyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési és létesítménygazdálkodási szolgáltatásokat, az őrzés-védelmet, a takarítási és egyéb higiénés feladatokat, valamint a műszaki üzemeltetést.

A döntés a felületes szemlélődők számára csupán technikai jellegűnek tűnhet, amelynek révén – ahogy azzal a kormányzati szereplők is érvelnek – javul az erőforrások kihasználtsága. Ám az új szisztéma az eddigiekhez képest jelentős változásokat jelent mind költségvetési, mind pedig humánerőforrás-gazdálkodás szempontjából. Figyelemre méltó következmény, hogy az eddig intézményi szinten megoldott feladatok központosításával lehetőség nyílik arra, hogy egy monopolhelyzetben lévő, jó kormányzati kapcsolatokat ápoló alvállalkozónál landoljanak a megbízások. Vagyis ami az egyes intézményeknek tegnap még a szűkös keretek miatt csak nagy nehézségek árán kigazdálkodható feladat volt, holnaptól már óriási biznisz egy arra érdemes cégnek.

• Mekkora üzletet jelent a kórházak üzemeltetése éves szinten?
• Mi lesz a korábban a kórházak alkalmazásában álló létesítményüzemeltetést végző munkaerő sorsa?
• Milyen – megoldhatatlannak bizonyuló – problémákkal kellene megküzdenie a megbízást négy évre elnyerő B+N Referencia Zrt.-nek?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/50. számában találja. Vegye meg december 21-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!