A botrányok ellenére erősödik Donald Trump a saját táborán belül

A botrányok ellenére erősödik Donald Trump a saját táborán belül

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök támogatóihoz beszél az Iowa állambeli Dubuque városban 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

Noha az elmúlt hónapokban négy büntetőjogi vádemeléssel „történelmet írt” Donald Trump, a volt elnök tovább növelte előnyét republikánus kihívóival szemben az elnökjelöltségért folyó versenyben. A Disney tulajdonában álló ABC hírcsatornához tartozó RealClearPolitics mérése szerint a biztos republikánus szavazók körében Trump 58,8 százalékon áll most, míg a „legesélyesebbnek” tartott kihívója, Ron DeSantis floridai kormányzó 12,5, őt Vivek Ramaswamy üzletember 7,5, a volt amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley pedig 5 százalékon áll.

Közben nem várt fejlemény, ha lehet hinni a YouGov és a Yahoo News közös felmérésének, a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint elolvadt Biden előnye Trumppal szemben, amire nem igen volt még példa az elmúlt időszakban. A friss felmérés szerint egyaránt 44-44 százalék szavazna a jelenlegi és a korábbi elnökre, míg 7 százalék nem tudja eldönteni, kire voksoljon, a maradék pedig azt mondta, nem akar elmenni szavazni. A döntetlen azért érdekes, mert egy hónappal korábban még Biden 47-41-re vezetett feltehető kihívójával szemben.

• Kik, és mikor nyertek utoljára 40 százalék feletti különbséggel az amerikai elnökjelöltségért folytatott előválasztásokon?
• Volt-e már olyan, hogy egy előválasztást megnyerő politikus helyett pártja mást indított el az elnökválasztáson?
• Miért lenne csoda, ha Donald Trump újrázni tudna?
• Egészségügyi szempontból Trumpot vagy Bident tartják „nagyobb kockázatnak” egy friss felmérés szerint az amerikai választók?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!