Nem jók az idei magyar kilátások

Nem jók az idei magyar kilátások

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Miközben Orbán Viktor 25. évértékelő beszédében a magyar gazdaság nagy sikereiről beszélt, és soha nem látott fényes jövőt vázolt fel lelkesen tapsoló hívei előtt, a tények és a közgazdasági összefüggések mintha nem igazolnák optimizmusát. Mellesleg a régiós országokkal összehasonlítva sem lehet éllovasnak nevezni hazánkat. Mindezt grafikonjaink és a megkérdezett szakértők is igazolták.

Mindössze négyszer került recesszióba 1996 óta a magyar gazdaság, ebből három a különböző Orbán-kormányok idején – 2012-ben, 2020-ban, illetve 2023-ban – következett be. Tavaly csaknem egy százalékkal maradt el a 2022-es szinttől a magyar gazdasági teljesítmény, ami a választási pénzszórás után megindult korrekció szükségszerű következménye volt. A több mint ezermilliárdos osztogatás a természetes növekedési képesség fölé, 4,6 százalékra nyomta fel a 2022-es teljesítményt, ám még ugyanazon esztendő nyarától a kormány elkezdte behúzni a féket a különadók kivetése, az állami beruházások leállítása vagy a kata ellehetetlenítése formájában. Ennek hatása húzódott át 2023-ra, vagyis a felpumpált növekedés éve után „megcsinálták” a recessziót. – Megfizettették velünk a dupla vacsora árát, beköszöntött a valóság – fogalmazott Bod Péter Ákos közgazdász. Ha összeadjuk 2022 és 2023 teljesítményét, akkor évi 2–3 százalék közötti növekedést kapunk, ami megfelel az utóbbi 15 év átlagának, vagyis Orbánék alatt ennyire képes a magyar gazdaság. A közgazdász komolytalannak tartja az olyan kormányzati magyarázatokat, amelyek a „szankciós” inflációra, bizonyos profitéhes hazai szereplőkre vagy a külső piacokra fogják a GDP megtorpanását.

• Mennyire reális a kormány idei négy százalékos növekedési várakozása akkor, amikor tavaly csaknem egy százalékos volt a visszaesés, holott a kabinet másfél százalékos növekedést ígért?
• Vajon mostanra sikerült valóban csökkenő pályán tartani az inflációt, vagy ismét meglódulhat az áremelkedés tempója?
• Elképzelhető-e a forint gyengülése, és ha igen, mi lehet ennek az oka?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!