A Fidesznek több a tagdíjbevétele, mint a többi pártnak összesen

A Fidesznek több a tagdíjbevétele, mint a többi pártnak összesen

A Fidesz 2021. évi, 29. tisztújító kongresszusa (Fotó: Fidesz / Facebook)

Közzétették a pártok a 2021. évre vonatkozó pénzügyi kimutatásaikat, ezeket böngészve próbáltunk következtetéseket levonni az egyes politikai szervezetek taglétszámát és egyéb adatait illetően, melyeket a legtöbb párt titkolni igyekszik.

A Fidesz nem reagált azon kérdésünkre, melyben a tagjaikat terhelő éves tagdíjat szerettük volna megtudni, pedig volna mivel büszkélkedniük: messze a Fidesz rendelkezik a legnagyobb tagdíjbevétellel, 2021-ben közel negyedmilliárd forintot dobtak össze Orbán Viktor pártja tagjai. Mivel az 500 ezer forint feletti magánadományozókat kötelező a párt nyilvános pénzügyi beszámolójában nevesíteni, megtudhattuk, hogy a Fidesz legnagyobb magánadományozója Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnöke, korábbi országgyűlési képviselő, aki tavaly 2,5 millió forintot adományozott a pártnak. Egyébként a Fidesz mellett a KDNP és DK volt még az a két további párt, amely a Magyar Hang egyetlen kérdésére sem volt hajlandó válaszolni.

Második a Momentum

A második legnagyobb tagdíjbevételű magyar párt a Momentum, amely 77,5 millió forintot kapott tavaly a tagjaitól. A magas összeghez hozzájárul, hogy amint azt a lapunknak megküldött válaszukból kiderül, a havi ezerforintos tagdíj mellett tagdíj-kiegészítést kell fizetnie minden olyan politikusnak, aki a párt jelöltjeként vagy a párt támogatásával nyer el állami, önkormányzati tisztséget, vagy választják meg köztulajdon használatával, illetve a közpénz felhasználásával összefüggő tisztségre. Ennek pontos mértékét az erre vonatkozó küldöttgyűlési határozat határozza meg, de a kapott bevétel 0–10 százaléka közötti lehet ez az érték, feladatkörtől függően. A tagdíj-kiegészítés tehát nem egyénekhez, hanem funkciókhoz, pozíciókhoz van kötve, amit a Momentum kommunikációs osztálya egy példával is megvilágított: például egy, az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott, képviselő mellett heti 10 órában dolgozó operatív személynek (például helyi asszisztens, szakértő) 0 százalékos a kulcsa, de egy megválasztott országgyűlési képviselőnek a fizetéséből már 10 százalékot kell befizetnie tagdíj-kiegészítésként. A lila logós párt azt is elárulta lapunknak, hogy hozzávetőlegesen 2500 tagjuk van.

• Mennyit fizetett Gyurcsány Ferenc a DK-nak?
• Hány tagja van a Párbeszédnek és az LMP-nek?
• Hány százaléka 500 ezer forintnál kevesebb „mikroadomány” a Mi Hazánk bevételének?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!