A Gyurcsány-párt árnyéka az ellenzék felett

A Gyurcsány-párt árnyéka az ellenzék felett

Dobrev Klára és az árnyékkormánya jelen lévő tagjai 2022. szeptember 19-én, Budapesten (Fotó: Hutter Marianna/Magyar Hang)

A Demokratikus Koalícióban legalább történik valami – könnyen lehet a külső szemlélőnek (választópolgárnak) ilyen percepciója, és a DK számos erőfeszítést tett ősz eleje óta annak érdekében, hogy ez a benyomás minél inkább megerősödjön. Azt el kell ismerni, hogy a volt miniszterelnök pártja működik az ellenzéken belül leginkább „pártszerűen”, vagyis ez a szervezet tudja leginkább kigondolni azokat a cselekvéseket és folyamatokat, amelyek alkalmasak lehetnek a szervezet választói támogatottságának növelésére. Az eddigi bejáratott módszerek – közösségi médiumokban való jelenlét, parlamenti beszédek, lakossági fórumok – mellett két, általuk eddig még nem alkalmazott eszközhöz nyúltak: az árnyékkormány és egy online tévécsatorna megalakításához.

Különösen az elsővel lepték meg az ellenzéken belüli riválisaikat, akik azóta sem tértek magukhoz. A DK határozottan magánál tartja a kezdeményezést: az árnyékkormány folyamatosan hallat magáról sajtótájékoztatók, bejelentések, javaslatok formájában. Politikusai interjúhelyzetekben, parlamenti felszólalásokban számos alkalommal hivatkoztak az árnyékkormány javaslataira. Az intenzív kommunikáció meghozta az első eredményeket: a párt támogatottsága valamelyest nőtt: a biztos pártválasztók körében 17 (Závecz Research), 19 (IDEA) és 13 (Medián) százalékon mérik őket. A Závecz Research november közepi felmérése szerint Dobrev Klára a legnépszerűbb politikus – bár ez a népszerűség viszonylagos, mert a 0 és 100 közötti skálán ez mindössze 36 pontra volt elegendő. Mindenesetre a többi ellenzéki párt egyelőre tehetetlen: a Momentum mostani gyenge elnöke a parlamenti küszöb közelébe juttatta a párt támogatottságát, vagyis egyelőre a párt nem képes a DK érdemi riválisává nőni. Az MSZP és a Jobbik továbbra is válságban van, az LMP, a Párbeszéd, az MKKP a DK-tól jócskán lemaradva 5 százalék alatti támogatottsággal rendelkezik. A Mi Hazánk stabilan a parlamenti bejutási küszöb felett van a maga 8-9 százalékos választói támogatottságával, de meglehetősen más tematikával igyekszik a radikális jobboldali szavazótábort magánál tartani, ilyen értelemben nem versenytársa a baloldali-liberális pártoknak. Az egykori ellenzéki összefogáson belül kétségtelen a DK vezető szerepe, ennek megtartása és fokozása volt az árnyékkormány elsődleges célja.

• Tudatosan csinált vihart a Fidesz Varju László nyilatkozatából.
• Nincs az árnyékkormány mögött egy nagy közös, mozgósító eszme, jelmondat, szlogen.
• A párt online tévécsatornájának elindítása annak a felismerését tükrözi, hogy érdemes tanulni a Fidesztől. 

A teljes cikket a
Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!