A legszebb karácsonyi vásár

A legszebb karácsonyi vásár

Fotó: Unsplash

Fahéjas forralt bor, mézes sütemény illata úszik a levegőben, nyílnak és csukódnak a laposodó pénztárcák. Most már kell ugyan számolni, de még lehet költeni: pénz van (vagy nincs), szeretet van (vagy nincs), nem kóstál semmibe (hajjaj, milyen sokba kerül!), de a szeretetet mégsem lehet a fa alá tenni. Ez normandiai? Ne a partraszállásra gondoljon, höhö. Na, egy újabb bolond. Kéri vagy nem? Most nem, marad a luc, de nem a Gizi. Elő a listát, lássuk, ki az, akinek még semmit sem sikerült venni, és ki az, aki kipipálható. Hál’istennek már alig vannak a pipátlanok. Túl hideg van ahhoz, hogy az ember itt mérlegelje, örül-e majd a rejtélyes nagydoboznak a kedves házastárs (a nők a kisdoboznak jobban örülnek), anyós, testvér, unoka, egyéb rokon, barát, no és a közös képviselőnek is kell valami. Aranyszabály: örüljön mindenki annak, amit kap, mind így teszünk, nincs más lehetőségünk. Még egy kevés tocsogás a latyakban, lábunk alatt egy fél pár kesztyű. Valaki elhagyta. Fölveszed, átadnád az árusnak. „Engem aztán mit érdekel az a koszos kesztyű, csak nem gondolja, hogy két adag belga praliné kiadása közt majd megfogom? Honnan tudjam, hogy maga nem egy Nébih-ellenőr, aki majd jól megbüntet, ha ezt a koszos kesztyűt átveszem?” „Úgy nézek én ki, mint egy ellenőr?” „Nagyjából igen.”

Még van néhány nap, összpontosítsunk a traktára. Lazacot, pontypatkót lehetőleg nem fagyasztunk le, inkább sort állunk. Hosszú sorok az eltakarítatlan hóban a hentesnél, a piacon, a plázában, a zöldségesnél. Egy kis mini Leningrád a hetvenes évekből. Ott nem volt gagyi áru, meg másmilyen se, csak fagyasztott hal, kotlet, és boldogsághormon-serkentőnek néhány finomság, például a csodálatos kaukázusi kefir a párizsi Louvre-ra hajazó gúla alakú papírdobozban. A helyi diákok az egyetemen leszelték a csúcsát, onnan itták a szovjet Louvre-ot.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: fogyasztás, karácsony