A polgári Magyarországért: Pegasus-gate – a III/III. nem tűnt el, csak átalakult

A polgári Magyarországért: Pegasus-gate – a III/III. nem tűnt el, csak átalakult

Orbán Viktor 2020. október 10-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Azerbajdzsán, Bahrein, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togo – csak néhány ország azok közül, amelyek Magyarország mellett érintettek a nemrég kirobbant Pegasus lehallgatási botrányban. Az Economist Intelligence Unit rendszeresen megjelenő demokrácia rangsora alapján az említett országok mindegyike a kőkemény diktatúrák csoportjába tartozik, ahol rendszeresen lábbal tiporják a jogállamiság és a demokrácia alapelveit. Az Orbán-rezsim tehát ismét díszes társaságba juttatta országunkat, miután nyilvánosságra került, hogy a Pegasus izraeli kémszoftvert az utóbbi évek során olyan állampolgárok ellen is bevetették, akiknek egyetlen bűnük feltehetően az volt, hogy nem hódoltak be Orbán romlott rendszerének.

Bár időutazás egyelőre nem létezik, a megfigyelési botrány kirobbanását követően az ország lakosai ismét a jó öreg Kádár-rendszerben érezhették magukat. „Országos hatáskörrel végzi és koordinálja az állami, társadalmi rend megdöntésére, aláásására és gyengítésére törő ellenséges elemek, csoportok felderítését, leleplezését. Elhárító munkát végez az ideológiai, kulturális területeken folyó ellenséges tevékenység felderítése érdekében. Korlátozza, leleplezi azokat a személyeket és csoportokat, akik és amelyek irányítói és szervezői a rendszerellenes politikai, ideológiai aknamunkának” – hangzik néhány részlet a Kádár-rendszer hírhedt titkosszolgálatának ügyrendjéből, amely a belső reakció elhárításáért felelős csoportfőnökség (BM III/III.) tevékenységét is szabályozta. Minden jel arra mutat, hogy az Orbán-rezsim szemszögéből a be nem hódolás, a gerincesség és úgy általában a politizálás hasonlóképpen belső reakciónak és aknamunkának számít, mint annak idején a kommunista állampártnak és politikai titkosrendőrségének is. Bár a módszerek változtak, úgy tűnik, a lényeg nem változott: a rezsim a titkosszolgálatokat nemcsak terrorelhárításra és bűnüldözésre, hanem a vele szemben álló, politikai-közéleti tevékenységet végző személyek és csoportok megfigyelésére is használja, lehetőséget teremtve ezzel a későbbi „leleplezésre és elhárításra”.

Erről is olvashat az elemzésben:
• Úgy tűnik, az Orbán-kabinetet váratlanul érte a Pegasus-botrány kirobbanása, hiszen egyelőre nincs egységes, kiérlelt narratívájuk, a politikai napirend uralásának elsőbbségét is elvesztették.
• Az Orbán-rezsim nemcsak a jogállamiságból űz csúfot rendszeresen, tetteivel sokadjára árulja el a polgári Magyarország eszméjét is.
• A polgári Magyarországért néven cikksorozatot indítunk annak bemutatására, hogy mi rejtőzik valójában a furfangos módon működtetett orbáni bűvészszínpad mögött.