A rossz mondatok hétfője

A rossz mondatok hétfője

Csák János kulturális és innovációs miniszter (jobbról) azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Igazán kár volt elrontani. Bedő Dávid momentumos országgyűlési képviselő hatásosan indította az Orbán Viktorhoz intézett azonnali kérdését, amikor néhány, az orosz–ukrán háborúban meghalt kárpátaljai magyar nevét sorolta fel. Az érvelés jól folytatódott, amikor Bedő rámutatott arra, hogy a harcokban elhunytak Putyin háborúja következtében vesztették életüket, a magyar miniszterelnök pedig ezzel az orosz politikussal fogott kezet. „Mondjuk ki az igazságot! Miközben kárpátaljai magyarok esnek el a fronton, ön azzal az emberrel parolázik Kínában, aki felelős a halálukért. Rég látott ekkora árulást a magyar nemzet” – fogalmazott Bedő, aki némi újdonságot vitt be a Putyin-ellenes kommunikációba, hiszen ezúttal nem a nyugati szövetség elárulása felől közelített a témához, hanem a kárpátaljai magyarok tragédiáját állította szembe Orbán Oroszország-barát politikájával.

A következő két percben a magyar kormányfő újat nem is tudott felelni: sokadszor hallhattuk, hogy fegyverszünet, illetve béke kell, ám most sem árulta el, hogy milyen békét tartana kívánatosnak, nem követelte azt sem, hogy az orosz csapatok vonuljanak ki Ukrajna területeiről, különös tekintettel az 1994-es budapesti memorandumra, amelyik szintén elismerte az ország akkori határait. Bedő Dávid előtt tehát nyitva állt a lehetőség, hogy egyperces viszontválaszában a kormány Ukrajna-politikájának megkérdőjelezhető voltára irányítsa a figyelmet, ám a fiatal politikust elragadták az indulatai, és ezt mondta a kormány fejének: „Ha már elment Kínába, hogy fényesre törölgesse Putyin hátsó felét, akkor legyen annyi magában, hogy ad egy egyenes választ!”. Való igaz, hogy a miniszterelnök előzőleg sommásan „háborúpártinak” minősítette a Momentumot, vagyis támadást intézett ellenfele ellen, de annyi fegyelmezettséggel rendelkezzen már egy frakcióvezető-helyettes, hogy nem borul ki emiatt. Latorcai János ülésvezető alelnök nyomban meg is feddte Bedőt illetlen szavai miatt, és felszólította, hogy olvassa el végre a parlamenti házszabályt.

Az igazi probléma persze nem az, hogy Bedő nyilvános feddést kapott, hanem az, hogy a felszólalása fókuszától – vagyis arról, hogy Orbán elárulja a kárpátaljai magyarokat a Putyin-barátsággal – ő maga terelte el a figyelmet ezzel a parlamenti vitába kétségtelenül nem illő kifejezéssel, ami feltűnő volta miatt háttérbe szorította a tényleges mondanivalót. Diktatúrázni pedig itt sem érdemes: a nyugati parlamentekben sem szoktak boldogok lenni az ülést vezető elnökök, ha valaki a parlament tekintélyét súlyosan sértő, illetlen kifejezést használ, az ottani házszabályok büntetni is szokták az ilyen magatartást.

• Van-e értelme az ellenzék részéről – immáron sokadjára – Putyint kárhoztatni?
• Miért nem zárhata a parlamenti ülésnapot a kormányoldal sem teljes megelégedettséggel?
• Melyik malőr volt a kínosabb: Bedő Dávidé vagy Csák Jánosé?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!