Magyar adóforintokból luxushotel Székelyföldön

Magyar adóforintokból luxushotel Székelyföldön

A B The Hotel Sepsiszentgyörgyön (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Áron alul árulják a szállodákat a nagy energiaszámlák miatt a román tengerparton, az ország legfelkapottabb helyén, adta hírül október közepén a helyi sajtó. Ez a hír különös optikát ad annak a ténynek, hogy a magyar kormány százmillió eurós, vagyis több mint negyvenmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából éppen kilenc új luxusszálloda épül Székelyföldön. Az első négycsillagos hotel már meg is nyílt Sepsiszentgyörgyön, ki is próbáltuk.

2019 júliusában jelent meg a pályázat egy erdélyi magánalapítvány, a marosvásárhelyi Pro Economica honlapján szálláshelyfejlesztésre és -létesítésre. Elég nyakatekerten fogalmazták meg a célt: „A célterületen élők szülőföldön maradásának és boldogulásának támogatása a foglalkoztatottság és a vonzó turisztikai lehetőségek, szolgáltatások körének bővítése által.” A pályázónak legalább 1,5 millió eurót, akkori értéken ötszázmillió forintot kellett kérnie, a maximálisan megítélhető érték ötször ennyi, vagyis 7,5 millió euró volt. A vissza nem térítendő támogatás mellé a pályázónak legalább ugyanannyi önrészt kellett felmutatnia, de az lehetett akár bankhitel is. Több mint három évvel később annyi áll az alapítvány honlapján: a pályázat lezárult, hamarosan lesznek eredmények.

• Mennyi pénzt kapott a Pro Economica Alapítvány Budapestről?
• Mennyibe kerül egy éjszakára a szállás az új hotelben?
• Mit üzent a Ludovic Orban vezette jobbközép kabinet budapesti nagyköveten keresztül Magyarországnak a programmal kapcsolatban?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!