Ahol az ateizmus nem opció

Ahol az ateizmus nem opció

A jakartai római katolikus katedrális látképe (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikó)

Lehet vallási tolerancia egy 270 milliós, muszlim többségű, de komoly hindu és buddhista hagyományokkal, elkötelezett keresztényekkel bíró országban? Indonézia erre sajátos megoldást dolgozott ki. Vallási körkép a szigetvilágból.

Jó reggelt, Uo! A mecset hangosbemondója ma eléggé zajosnak tűnik. Nem szokott ilyen lenni – jegyezte meg a negyvenes éveiben járó, négygyermekes Meiliana a házuk előtt álló utcai árusnak. Uo egyetértett. „Apám ott a gondnok, majd megemlítem neki.” – ígérte.

Ezzel az ártatlannak tűnő beszélgetéssel indult egy észak-szumátrai városban 2016. július 22-én, reggel 7 órakor az utóbbi idők egyik legnagyobb indonéz etnikai-vallási feszültségét kiváltó ügye. Meiliana panaszának híre futótűzként terjedt, rövidesen már azt beszélték, a kínai származású, buddhista nő illetlen öltözékben berontott a mecsetbe, és a müezzin imára hívó szavának betiltását követelte. Feldühödött muszlimok járták körbe a várost, helyi buddhista szentélyeket gyújtottak fel. Meilianát végül istenkáromlás vádjával másfél év börtönre ítélték.

Erről is olvashat még a cikkben:
• A helyben kialakult iszlámot gyengítik az arab hatásra radikalizálódó muszlim csoportok
• A személyi igazolványban mindenkinek be kell ikszelnie választott vallását
• „Az itt élők felnéznek a papokra, hiszen rengeteg segítséget kapnak tőlük”

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!