Akinek van füle, hallotta

Akinek van füle, hallotta

Ferenc pápa Budapesten, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje előtt a Hősök terénél 2021. szeptember 12-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Megvolt a pápai szentmise Budapesten. Két hete ezeken a hasábokon – mint az Azonnali szerkesztője pontosan meg is értette – keserűen írtam, hogy a Szentszék tisztában van a magyarországi viszonyokkal, és ennek fényében a sokkal hosszabb szlovákiai úttal egybekötött budapesti villámlátogatás letaglózó magyar kudarc. Az Orbán-kormány jól érzékelhetően félt a pápai megnyilatkozástól. Verejtékes munkával keresték, miként tudnák a mosolytalan szentszéki–magyar viszonyt szép barátsággá maszkírozni.

Kínjukban például összedobtak egy kiállítást, Kereszt-tűzben címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely a gyűjtemény 219 éves történetének talán legszégyenletesebb produktuma lett. Egy félreeső emeleti terembe bezsúfoltak pár vaskeretet, rájuk fadobozban albumba illő méretű fotókkal, a hátlapjukra (!) applikált magyarázó szövegekkel, így a képeket hátra kellett fordítani, ha a néző meg akarta tudni, mit is lát. Néhány 2,5×1,5 méteres teherautó ponyvára felkasíroztak ömlesztve annyi fotót meg ábrát, amennyi rájuk fért, és ezt beállították egy méterre a faltól, így ha az ember meg akarta tudni, mi is van a „tablón” alul, le kellett térdelni, hogy a Magyar Hang cikkcímeinél apróbb betűkkel írt szövegeket meg a hasonló méretű képeket láthassa. Ez volt pár napig a múzeum legdrágább kiállítása, talán hogy ne nézze meg senki. A kormánynak ugyanis csak a hírre volt szüksége, hogy lám, mennyi mindent tesznek is ők az üldözött keresztények védelmében. A kiállítás persze elfeledkezett Orbánék keresztényüldöző szövetségeseiről, szó nem esett Kínáról meg a közép-ázsiai muszlim diktátorokról, sem az örményekről.

Ezzel szemben az azeri baltás kereszténygyilkos katonatiszt mentoráról, Szijjártó Péter külügyérről kiderítette a Fidesz-kereszténység fő orgánuma, hogy kifejezetten jóban van Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával. Annyira jóban vannak, hogy most például nem találkoztak.

A teljes cikk a Magyar Hang szeptember 17-én megjelent, 2021/38. számában található. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!