Áll a bál a farsang körül

Áll a bál a farsang körül

Forrás: Pixabay.com

Abszurd ötletnek tartja a Tanítanék Mozgalom és bírálja a Pedagógusok Szakszervezete is azt az elképzelést, hogy a nagyböjt időszaka alatt ne lehessen tartani óvodai vagy iskolai farsangokat. Az ötlettel a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) állt elő, arra hivatkozva, hogy „még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban”.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) múlt héten adott ki egy közleményt, arra kérve a köznevelési intézmények vezetőit, „hogy farsangi mulatságokat ne szervezzenek a nagyböjti időszakban”. Az MTI-n megjelentetett dokumentumban azt írták, egyesületükhöz több szülői bejelentés érkezett arról, hogy az óvodai-iskolai farsangi mulatságok időzítése sok esetben átnyúlik a nagyböjti időszakba, „amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól, és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban”. A klub ennek érdekében arra kéri a döntéshozó politikusokat, illetve az oktatásirányítást, hogy mindezekre hívja fel az intézmények figyelmét, egyértelműen szabályozza a kérdést, azt, hogy az adott évben mikor lehet farsangi mulatságot szervezni.

A közleményt a Ficsak utóbb a saját honlapján is közzétette, ám a távirati irodának elküldött irományhoz képest kivette azt a részt, hogy „arra kéri a döntéshozó politikusokat, illetve az oktatásirányítást, hogy mindezekre hívja fel az intézmények figyelmét, egyértelműen szabályozza a kérdést”. A weboldalon már csak ennyi szerepel: „A Fiatal Családosok Klubja ennek érdekében arra kéri az oktatásirányítást, az oktatási intézményeket, hogy lehetőség szerint legyenek figyelemmel a vallásos emberek, családok érzékenységére is.”

• Mit mondanak egyes óvodákban, miért tolódott ki ennyire a farsangi bál ideje?
• Mivel kellene inkább foglalkoznia a Ficsaknak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint?
• Egyáltalán, mi ez a szervezet?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!