Állandó aszályoktól szenvedhet Európa

Állandó aszályoktól szenvedhet Európa

Homokpadok a Rajnán Mäusetraumnál (Fotó: Reuters)

Legalább átlagos, de inkább átlag feletti csapadékra lenne szükségünk ősszel és a tél folyamán, hogy jövőre ne legyen szárazság – jelentette ki a brit Környezetvédelmi Ügynökség (Environment Agency, EA) egyik operatív vezetője, John Curtin. Az Egyesült Királyság déli részét sosem látott szárazság sújtja: a régió egyes részein 150 napja egy csepp eső sem esett.

A jelenség nem egyedi, Európa nagy része aszálytól szenved. Elsárgult, elszáradt növényzet, érett, zöld pázsit helyett aranyló búzamezőket idéző parkok, rétek és kiszáradó folyómedrek szegélyezik az ember útját. Az elmúlt hetekben számos mezőgazdasági és kereskedelmi szempontból kulcsfontosságú nagyobb európai folyón jelentettek kifejezetten alacsony vízállást, katasztrófafilmekbe illő fotók keringenek a világhálón a szinte teljesen kiszáradt folyó- és tómedrekről.

Siralmas a helyzet az északolasz Pó, a francia Loire és a németországi Rajna vidékén is. Múlt kedden mindössze 24 óra leforgása alatt 4 centimétert apadt a Rajna vízszintje, és a helyzet vészesen közelít ahhoz, hogy a folyó kereskedelmileg hajózhatatlan legyen. A folyó a Frankfurthoz közeli Kaubnál már alig 40 centiméter, és az illetékes német hatóságok szerint ez a szint a következő héten további 10–15 centimétert is eshet, így ezen a szakaszon nem fognak tudni járni az áruszállító hajók.

• Az EU mekkora területén aggasztó, míg mekkorán kritikus a szárazság?
• Mennyi területet pusztítottak el az aszállyal is összefüggésbe hozható erdőtüzek?
• Itthon mekkora területet sújt aszály?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent, 2022/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: aszály