Amikor keménykedik az EU

Amikor keménykedik az EU

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek második napi tanácskozására érkezik Brüsszelben 2021. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/John Thys)

Az EU tud kemény is lenni, ha akar. A gyakorlat azt mutatja, hogy nagyhatalmakkal szemben nem igazán akar, valószínűleg ezt kívánja a diplomáciai józanság. De például Észak-Koreát vagy Líbiát előszeretettel szankcionálja és most minden bizonnyal erre a sorsra fog jutni Fehéroroszország.

Szokatlanul kemény szankciókkal sújtotta az EU Fehéroroszországot, miután a belarusz hatóságok leszállásra kényszerítették a légterükön áthaladó polgári járatot, majd az egyik utast, Raman Prataszevicset és barátnőjét elfogták. A repülőgépen zömmel uniós polgárok voltak, akiket órákon keresztül tulajdonképpen szintén fogva tartottak a minszki repülőtéren. – Példátlan, felháborító, nem maradhat következmények nélkül – ezek voltak a nemrég lezajlott uniós csúcsra érkező állam- és kormányfők leggyakrabban használt kifejezései az üggyel kapcsolatban. A témát sürgősséggel vették napirendre és rögtön ennek tárgyalásával kezdték a találkozót. A megszólalók közül egyedül a magyar miniszterelnök nem vett tudomást a nemzetközi botrányról. Orbán Viktor rövid videóban vázolta a csúcs témáit, de Fehéroroszország állami gépeltérítését meg sem említette.

Vajon mire alkalmas az uniós szankciótár és milyen gyakran alkalmazzák?
Mennyi ország szerepel jelenleg az EU szankciós listáján?
Van-e most az EU-nak fehérorosz tárgyalópartnere?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Európai Unió, Belarusz, EU