Amiről nem beszélt Orbán Viktor – II. rész

Amiről nem beszélt Orbán Viktor – II. rész

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Globális recesszióban lokális kivételt emlegetett a miniszterelnök Tusnádfürdőn. A gazdasági bajokért alapvetően a Nyugatot tette felelőssé, arról pedig egyetlen szót sem ejtett, hogy a magyar kormány milyen lehetőségeket szalasztott el a mögöttünk hagyott tíz bő esztendőben. Kiválasztottunk néhány területet, amiről Orbán Viktor nem szokott beszélni, a sort hosszan lehetne folytatni.

Lakásfelújítás: a plafon leszakad

Hiába mondják szakértők, hogy a tartósan alacsony rezsiköltségek eléréséhez energiahatékonyságra ösztönző, hosszú távú programra lenne szükség, az elmúlt évtizedek inkább az elszalasztott lehetőségekről szóltak. Magyarországon jelenleg az összes felhasznált energia 40 százaléka a lakóépületekben fogy, amelyek 70 százaléka műszakilag és energetikailag elavult. A több mint 3,9 millió lakott lakás 81 százaléka 1990, 42 százaléka 1960 előtt épült, 63 százalékuk pedig nincs szigetelve. A 2020-as adatok alapján a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek csupán a lakások 2,3 százaléka felelt meg. Ezzel hazánk az egyik legrosszabb hatékonyságú lakóépület-állománnyal rendelkezik az Európai Unióban.

• Mennyi lakás felújítását lehetne elvégezni uniós pénzből?
• Mi okozza a legnagyobb problémát, ami ezt akadályozza?
• Mi a gond a villámárvízekkel?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!