A jó barát, aki harminc évig jelentett Antall Józsefről

A jó barát, aki harminc évig jelentett Antall Józsefről

Antall József leadja szavazatát Budapesten, 1990. március 25-én, a rendszerváltás utáni első szabad választáson (Fotó: Fortepan/Szigetváry Zsolt)

Harminc évvel ezelőtt, 1993. december 12-én halt meg több mint háromévnyi miniszterelnökség után Antall József. Az évfordulón nem a politikus, a kormányfő alakját, tetteit és elképzeléseit idézzük fel, hanem egy különös, meghökkentő állambiztonsági történetet a demokratikus rendszerváltozás előtti időkből.

Ma is elszorul a nem éppen egészséges szívem, ha Jóskáról kell szólni – írta a piarista gimnáziumban verbuválódott szűk baráti kör fontos tagja, Kiss György 1996-ban, az akkor már három éve halott miniszterelnökről. „Egyike vagyok azoknak, akik a legrégebben ismerték őt a családján kívül, néhány barátjával együtt, mint O’sváth Gyuri vagy Tar Pali. A háború után ismerkedtünk meg, lényegében 1946 óta mondhatom, hogy folyamatosan baráti kapcsolatban voltam Jóskával.”

A beteg szívű barát (egy ideig miniszterelnöki tanácsadó), Kiss György 1991 szeptemberében súlyos, életveszélyes műtét előtt állt. Antall József akkor érkezett Tokióból Párizsba, hogy hazafelé menet átvegye a Robert Schuman-díjat. A kormányfőt a hotel Meurice-ben tájékoztatta Szávai János párizsi nagykövet a hírről. Ahogy Szávai visszaemlékezésében olvashatjuk: „A szalonban vártam, míg Antall lezuhanyozott és átöltözött. Kiss Gyuri kéri, mondtam neki, hogy hívd föl, holnap lesz a műtétje. Morgott valamit dühösen, aztán érthetőbben: nem hívom fel, és ha keres, mondd meg neki, hogy nem hívom.”

• Miért nem akarta visszahívni Antall József a barátját?
• Milyen jelentéseket írtak a volt miniszterelnökről?
• Mikor és hogyan derülhetett ki, hogy mit tett a jó barát?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!