Az amerikai törvényhozás is szabályozná a mesterséges intelligenciát

Az amerikai törvényhozás is szabályozná a mesterséges intelligenciát

Az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium naplementekor, 2020. november 30-án (Fotó: MTI/EPA)

Egyre több fronton vetik fel az Egyesült Államokban is, hogy törvényileg szabályozni kellene a mesterséges intelligenciák (MI) felhasználását. A republikánus közeli Fox News értesülései szerint több republikánus szenátor is jelezte, nyitottak annak megvitatására, hogy a kongresszus miként léphetne közbe a tanulásra képes okosrendszerek szabályozásában, miután a szenátus demokrata többségének vezetője, Chuck Schumer házelnök bejelentette, hogy korlátokat szeretne felállítani a gyorsan fejlődő ágazatban.

Érdekes, hogy miközben az MI-ket fejlesztő nagy amerikai techmultik az EU mesterséges intelligenciák használatára vonatkozó sokkal szigorúbb szabályozását próbálják meg felpuhítani Európában, addig otthon ők is egyre inkább sürgetik a szektor valamiféle szabályozását. A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai is csatlakozott ehhez a véleményhez. Hasonlóképpen vélekedik a közbeszédet az elmúlt hónapokban felforgató, összetett kérdésekre összetett válaszokat adó, és önmagát ezáltal fejlesztő MI-t, a ChatGPT csevegőprogramot fejlesztő OpenAI egyik vezető mérnöke, Mira Murati.

• Miért lenne szükség a szabályozásra az amerikai képviselők szerint?
• Mit gondol és hogyan nyilatkozott a mesterséges intelligenciák szabályozásáról Joe Biden elnök és a Fehér Ház?
• Hogyan vélekedik a szabályozásról a Google és a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI?
• Mi a helyzet a mesterséges intelligencia vonalon Kínában?