Az Árpád-kori falu, amelyet letarolt a migráció

Az Árpád-kori falu, amelyet letarolt a migráció

Összedőlt ház a vajdasági Magyarmajdányban (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Ez katasztrófa, ez katasztrófa! – ismétli Eszter egy romos, lepusztult, egykoron patinás ház előtt, amely most úgy néz ki, mintha bombatámadás érte volna. A vajdasági Magyarmajdányon, a Tito marsall utcában vagyunk, ahol több hasonló romos épületet is látni, mindegyikből ki-be járkálnak most a migránsok. Eszter és férje, Béla számára ez már nem meglepő látvány: ők az elmúlt években tanúi voltak annak, hogyan tette tönkre a migráció ezt az Árpád-kori települést, amely évszázadokon át a Thelegdy család birtoka volt.

Magyarmajdány végzete, hogy különleges helyen van, a hármashatárnál: mivel a hazánk felé igyekvő migránsoknak a határkerítés megnehezíti a dolgát, ezért itt, Kübekházától nem messze próbálják megkerülni a kerítést. Előbb átlépnek Romániába, majd onnan már a kerítés nélküli magyar határszakaszt veszik célba. Mostanra viszont ez is meglehetősen nehézkessé vált, mivel a románok rendkívül megszigorították a határellenőrzést, így egyre több ilyen disszidens torlódik fel Magyarmajdányon és Rábén.

Erről is olvashat a cikkben:
• Beoltották-e a Vajdaságba érkezett migránsokat?
• Mik a helyiek tapasztalatai a faluba érkező idegenekről?
• Hogy zajlik a házak elfoglalása?

A teljes cikket a Magyar Hang június 4-én megjelent, 2021/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!