Az ÁSZ szelektív ökle

Az ÁSZ szelektív ökle

Orbán Viktor miniszterelnök (k) gratulál Windisch Lászlónak, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újonnan megválasztott elnökének (j) az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. Balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, mögötte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (b2) (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Amikor az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése következtében több mint hatszáz millió forintos büntetést, illetve levonást készültek kiszabni 2017 végén az ellenzék akkori vezető erejére, a Jobbikra, jelentős volt az esemény visszhangja. Most, a kegyelmi botrány hullámverései közepette nem volt nagy felhorkanás az ÁSZ február 20-ai jelentése miatt, amelynek következményeként összesen 520 millió forintos büntetéssel, illetve támogatás-visszatartással sújtották az egykori ellenzéki összefogás pártjait, a DK-t, a Jobbikot, a Momentumot, az MSZP-t, a Párbeszédet és az LMP-t, ugyanakkor a kormánypártokat nem érte bántódás. A NER államában a kormánypártok segítése a természetes, nem pedig az elfogulatlan döntéshozatal.

A Magyar Nemzet kormánypárti újságból nemrég megtudhattuk, hogy az adóhatóság már készül is a bírság behajtására. Az anyagi szankciót egyenlő arányban osztották szét a pártok között, mindenkire kétszer 43,5 millió forint, vagyis összesen 87 millió jut. Hogy a nagyságrendet érzékelni lehessen, érdemes rögzíteni, hogy a 2024-es költségvetésről szóló törvény értelmében az ellenzék legnagyobb pártját, a Demokratikus Koalíciót az év egészére illeti – a büntetés miatt most már csak illette volna – meg 286 millió forint, ami nagyon kellett volna a pártszervezet fenntartásához, ehhez képest az állami támogatás mintegy harmadára keresztet vethet a DK. Kisebb pártok esetében egyenesen kész katasztrófa a helyzet: az LMP-nek 105 millió forint járt volna ebben az évben, a bírság, illetve a támogatás-visszatartás következtében Ungár Péterék pártjának alig marad meg néhány millió. Igaz, erre lehet mondani, hogy az országgyűlési képviselőcsoportok működését nem érinti az ÁSZ-jelentés, csakhogy a hatalmi pártok újabb, 2022-es győzelme után a frakciók támogatását is csökkentették. Tény, hogy a Fidesz-frakció támogatása is csökkent, ám az állam közvetve sokmilliárdos hirdetésekkel segíti a Fidesz–KDNP-t, emellett a megafonos aktivisták közösségi médiás anyagainak terjesztésére sem sajnálják a milliókat. Bezzeg a kormánypártok kampányelszámolásában az ÁSZ nem tudott (nem akart?) olyan hibát találni, ami bírsághoz vezetett volna. Így nem elég, hogy az állami hirdetésekkel, az állami médiával, a Megafon költéseivel együtt már önmagában jelentős anyagi fölénnyel bírnak a hatalom pártjai, de a Fidesz 1 milliárd forintot meghaladó állami támogatása érintetlenül maradt ebben az évben, a KDNP 160 millió forintja pedig meghaladja az LMP és a Párbeszéd állami támogatását (135 és 105 millió forint).

• Hogy árulja el magát az ÁSZ a jogértelmezésével, hogy valójában a hatalmat segíti?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!