Azok a gyerekkori pillanatok

Azok a gyerekkori pillanatok

Fotó: Fortepan/Széman György

Hát persze hogy a gyerekkori karácsonyok a legszebbek! Olyankor még őszinte tud lenni a várakozás izgalma és felszabadult az ünnep öröme. Vagy ezt is csak utólag festi színesre az emlékezet? Jó, hát akkor még nem voltak gigantikus boltok és csillogó kirakatok, amelyek már több mint egy hónappal az év vége előtt giccses pompába borulva és ügyesen kikalkulált akciókkal bombázva a reménybeli vásárlókat egyszersmind azzal frusztrálják őket, hogy egyre csak emlékeztetnek mindenkit arra, hogy már csupán hat, öt, négy hét, és te még mindig nem szerezted be, de még el sem döntötted, mit veszel a gyerekednek, a házastársadnak, az anyádnak, az apádnak, a testvérednek, valamint annak a gyerekeinek és a házastársának, na meg ott van Ica néni, Karcsi bácsi, és a többiek, akiknek szintúgy kellene egy-egy apróság, miközben annak a kitalálása és beszerzése a legnehezebb, mert azért mégse olyan apróság legyen, amelyet a sarki kínaiban is meg lehet venni, hanem valami személyes, nem nagy érték, de mégis…

Közben kiagyalni a karácsonyi menüt, beszerezni a hozzávalókat, rénszarvasos pulóverben jópofizni az év végi munkahelyi nyögvenyelős bulin, leegyeztetni a rokonsággal, ki mikor, hova és mennyi ideig, megsértődni emiatt és kezelni a sértődéseket, na és mi legyen a fával, mert hát évek óta halogatod a műfenyőt, egyébként pedig nemrég olvastad az interneten, hogy az a gyártása és a csomagolása miatt voltaképpen környezetpusztítóbb, mint amikor az ünnepre hivatkozva kivágnak ki tudja, mennyi fát. És így tovább, őrlődés heteken keresztül. Aztán amikor elérkezik a nagy nap estéje, keresed, félmosollyal próbálod átélni az ünnep örömét, megtalálni a tartalmat, amelyet jó ideje elnyom, eltakar a konzumvilág, és amelyre iparágak és kereskedelmi láncok épülnek, mintha a harsányságukkal esélyt se akarnának adni az elcsendesülésre, a lassulásra és az elmélyülésre.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!