Benedek Szabolcs

Azt nem úgy kell érteni

Azt nem úgy kell érteni

Zsoltból, a beesett vállú, ragasztott szárú szemüveget, kockás inget és barna kordbársony nadrágot viselő hivatalnokból a felesége nézte volna ki a legkevésbé, hogy micsoda szexuális kalandjai voltak, ráadásul az ő hitvesi ágyukon.
Gergely lábujja

Gergely lábujja

Megkérdezte a lány, hogy kézzel vagy géppel írok-e. „Géppel” – válaszoltam, mire megcsóválta a fejét: „Írj inkább kézzel – mondta. – Hidd el, sokkal jobbakat fogsz írni.”
A trikós

A trikós

Időnként az átkait szórta erre az elveszett és pusztulásra ítélt világra, időnként pedig az ezúttal a kezében lévő, már pusztán a látványával ijesztő pengével leszelt egy darabot a vekniből vagy cipóból.
Osztálytalálkozó

Osztálytalálkozó

Ez a generáció a rendszerváltás idején eszmélt önmagára, és egy szép, új világ ígéretébe szocializálódott bele. Mégis, a harmincadik éves érettségi találkozóra legföljebb örömtöredékek jutottak neki.
A kormányzó és a híd

A kormányzó és a híd

Olyan égszakadás kerekedett, hogy a kormányzó nem tudott átkelni az avatásra váró vadonatúj hídon. Attól tartottak ugyanis, hogy a hófehér paripa a mennydörgéstől megbokrosodik, és ijedtében egyenesen a folyónak rohan. Legalábbis így mesélte nagyapám.
Kádár és a Kékszakáll

Kádár és a Kékszakáll

Ötven évvel ezelőtt, 1972-ben, február végén a budapesti Intercontinentalban ünnepelte negyvenedik születésnapját számos nyugati sztár társaságában Liz Taylor.
Föl

Föl

A reggelinek elengedhetetlen része volt a cukrozott meleg tej. Egyforma bögrében kaptuk, amelyek piros-kék csíkozása tökéletesen passzolt a mellette lévő kistányérok hasonló színű és formájú mintázatához.
A legjobb arc a bandában

A legjobb arc a bandában

Egyedül az volt kérdés, hogy kinek kell mennie. Lali azt hajtogatta, hogy Gabesznak, elvégre ő a hunyó. Gabesz tiltakozott, hogy ő nem érzi felelősnek magát, hiszen az ódon bölcsesség szerint is a nő választ.
Orfeusz

Orfeusz

Évekkel később csillant meg újra a remény arra, hogy mégis megtanulhatok gitározni. Az egyik iskolatársam jóvoltából, aki legalábbis az én szememben virtuóz módon bánt a húrokkal.
Őszi reggel

Őszi reggel

A taxis nagydarab, kopasz ember volt. Robi arra gondolt, fölvethetné neki, hogy amennyiben nem ismeri a közlekedési szabályokat, úgy miért vezet taxit. De ezt túl erősnek érezte. Helyesebben ő érezte magát gyöngének a taxishoz képest.
Ne idegeskedjél!

Ne idegeskedjél!

Az ember alapvetően az idegeskedéstől szokott dadogni. Viszont én abba a kisebbségbe tartozom, amelyik nem attól. Nemcsak attól, nem föltétlenül attól. Hanem úgy általában véve mindentől.