Benedek Szabolcs

Salak

Salak

Egyszer megdobtak egy kővel. Ez így kicsit biblikusan hangzik, igazából nem is követ kellene mondanom, kavicsot talán, bár nem tudom, az iskola salakkal borított udvarán volt-e kavics.
A csámpás

A csámpás

Jó néhány dolog már gyerekkorában zavarta az apjában. Ezeket a saját maga számára sem tudta volna egyértelműen megnevezni, ám ösztönösen idegenkedett tőlük.
Olyan akarsz lenni?

Olyan akarsz lenni?

Árpád apjáról odahaza sokáig egyáltalán nem esett szó. Bár erre Árpád megint nem emlékezhetett, hiszen nagyon kicsi volt még, az anyja minden hátrahagyott ruháját és holmiját kidobta, a fényképekkel együtt.
Írd meg!

Írd meg!

Figyelj – mielőtt folytatta volna, Radnai hosszú másodperceken át a sörébe bámult –, szeretném, ha az emberek tudnák végre az igazságot. Hogy apám nem olyan volt, mint amilyennek hitték. És mint ahogy elképzelik ma is. Úgyhogy írd csak meg.
Karma

Karma

Itt van az unokatesóm, Adri, na, ő például mindent feldönt és kiborít. Közös étkezések alkalmával nem is nagyon mer leülni senki melléje, mert tuti, hogy Adri ráborítja a levest. Minden szándékoltság nélkül, egyszerűen véletlenül rákönyököl a tányér szélére, vagy ilyesmi.
A boldogság múlt idő

A boldogság múlt idő

A Kívülálló – ahogy mondani szokás – kemény regény. És nem is a keresetlen szókimondása nyomán. Hanem annak a narrációnak köszönhetően, amely által a főszereplő annyira közel kerül az olvasóhoz, hogy az óhatatlanul is előbbi bőrében fogja érezni magát.
Rántott hús

Rántott hús

Kinga arrafelé nézett, amerre Feri papa koszos, görbe mutatóujja irányult: a pult túlsó sarkában lévő műanyag edényre, amelynek átlátszó fedele alól egy nagyobbacska pogácsa és egy kisebbecske zsömle bámult vissza szomorkásan reá.
„A zsidóság olyan volt, mint egy izgalmas titok”

„A zsidóság olyan volt, mint egy izgalmas titok”

A művészet segít, hogy jobb emberré váljunk – vélte középiskolás korában Eszter, Hidas Judit új regényének főszereplője, egyben elbeszélője, aki az egész életét meghatározó maximalizmussal falta akkoriban a könyveket.
A megközelíthetetlen

A megközelíthetetlen

A társasutazáson volt egy dekoratív külsejű, meghatározhatatlan korú hölgy, aki nemcsak a szépségével – egyesek szerint kihívó, sőt botrányos megjelenésével – keltett mindjárt a társasút elején feltűnést, hanem a megközelíthetetlenségével is a kivételek közé tartozik.
A vinyllemezek gondozásáról

A vinyllemezek gondozásáról

Törődést és figyelmet igényelnek. De ezek valójában egyszerűen betartható és könnyen megjegyezhető szabályok. Mint a szabályok jelentős része. Nem ellened szólnak, hanem azért vannak, hogy minél több és minél tartósabb örömöd legyen a lemezhallgatásban is.
Lost & Found

Lost & Found

A beszállókártyát a reptéri pláza bejárata közelében pillantotta meg. Miután fölvette a makulátlan kövezetről, hosszasan nézegette – mostanában, a telefonképernyőről beolvasott és az A4-es papírra házilag nyomtatott repjegyek idején ritkán látni ilyet.
Előzmények

Előzmények

Utóbb mindenki úgy emlékezett, hogy Katinak tűnt föl először a szag. Az biztos, hogy ő tette elsőként szóvá. Lehet, hogy mások is észrevették, csak addig nem akarták megemlíteni. Bizonyára a csordaszellem miatt.