Csuja László: Nagyon sok mindent kellett feláldoznom a filmrendezésért

Csuja László: Nagyon sok mindent kellett feláldoznom a filmrendezésért

Csuja László (Fotó: Végh László)

Fotó: Végh László

 

Nem vagyok optimista, nem látom reálisnak, hogy kisarjad majd egy virágzó, államtól független filmes szcéna – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Csuja László, a tavalyi Sundance Filmfesztiválon debütált Szelíd című film alkotója.

A rendező arról is kitért, hogy érzése szerint most még bizonytalanabb az egzisztenciális helyzete, mint korábban. Harminckilenc éves, mind a három hosszabb filmje valamilyen módon a nemzetközi porondon is jelen volt, szerzői filmesként jelenleg mégis anyagi problémákkal kell szembenéznie. – Meg kell hoznom olyan döntéseket, amelyeket eddig kerültem – mondta, példaként említve a reklámkészítést, ahol abban kell segíteni cégeknek, hogy eladjanak valamit, ami által a tulajdonosok még gazdagabbá válhatnak.

Szóba került az is hogy a Televíziós Döntőbizottság nemrég utasította el új filmtervüket, amit Zabezsinszkij Évával írtak, Fehér Liliom a címe. Gondolkoznak viszont rajta, hogy visszapályáznak a mozis rendszerben, hátha máshogy ítélik meg a projektet. Nagyon fontos ez a filmterv számára, a II. világháború során szovjet csapatok által megerőszakolt nők ügyét is érinti.

• Érdemes-e rendezőknek presztízsprojekteket elvállalniuk? Általánosíthatunk-e ezen a téren?
• Mennyire fenntartható alternatíva, hogy az állami támogatási rendszeren kívül készüljenek filmek?
• Testedzők körében is terjed a Szelíd híre?
• Volt félelem a testépítők körében, hogy a Szelíd az előítéleteket nem lebontja, hanem erősíti majd?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!