Új ügy robbant Debrecenben: sorra veszi az ingatlanokat a város önkormányzata

Új ügy robbant Debrecenben: sorra veszi az ingatlanokat a város önkormányzata

Debrecen-Szepes A helyiek évek alatt harcolták ki, hogy kiépüljön a vízvezeték és kijárjon a helyi busz. A 39-es a DKV egyik legritkábban közlekedő járata (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Egymásnak ugrott Debrecenben az ellenzék és a Fidesz a helyi nemzetközi repülőtér és az annak tőszomszédságáben található Szepes városrész sorsát illetően. Sorra vásárolja fel ugyanis Debrecen önkormányzata a szepesi ingatlanokat a repülőtér fejlesztése miatt. Lapunk már márciusban megírta: megpecsételődni látszik Szepes sorsa, elkezdődött az ingatlanállomány felmérése. Az ellenzék csak a napokban vette politikai terítékre az ügyet, miután a szepesiek egy része zúgolódni kezdett. Ezen politikai viták nyomán azonban olyasmi történt, ami Debrecenben ritkán: érdemi információk kerültek nyilvánosságra. Például az: az önkormányzat több tulajdonossal már egyezséget kötött. 

A jelek szerint mostanra tudatosult a szepesiekben és az ellenzékben: a településrész, illetve a repülőtér fejlesztése és a környékén tervezett iparberuházások nehezen fognak a jövőben megférni egymás mellett. A repülőtér esetében például a jelenlegi kifutópálya vonala metszi Szepest. Ahogy a helyiek márciusi riportunkban mondták: ott, a Sárga-dűlőn már most olyan alacsonyan szállnak a repülőgépek, hogy szó szerint be lehet látni az ablakain.

A jelenleg 10 desztinációt – ebből néhányat csak turistaszezonban – kiszolgáló Debreceni Nemzetközi Repülőtér 2012 óta bonyolít menetrend-szerinti forgalmat. A továbblépéshez jelentős fejlesztésre van szükség, ennek szükségességét több ízben hangsúlyozta Papp László (Fidesz-KDNP) debreceni polgármester is. A versenytársak – például Nagyvárad – már fejlesztett, a nagy utas- és teherszállító gépek és az utasforgalom kiszolgálására egyebek mellett hosszabb kifutópályára is szükség van. A nagyszabású, átfogó fejlesztésbe az állam is bekapcsolódik, ennek érdekében tavaly ingyen kapott tulajdonrészt a repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft.-ben, ezzel azonnal többségi tulajdonossá is vált. A fejlesztés a jelek szerint csak Szepes kárára történhet meg. (Arról, hogy a helyiek a Fidesz első, 1998 után kezdődött ciklusában milyen tüntetésekkel érték el, hogy vezetékes ivóvíz épüljön ki a településrészen, riportunkban olvashatnak.)

• Mit árult el a Fidesz, mennyi ingatlan eladásáról/megvételéről sikerült már megállapodni a helyiekkel?
• Mi a problémája mindezzel a helyi ellenzéknek?
• Milyen vételi árakról tud a DK; mit szeretne elérni a Civil Fórum Debrecen Egyesület?