Drága az orosz gáz – Nem igaz, hogy csak keleti forrásból biztosítható a szükséges energiamennyiség

Drága az orosz gáz – Nem igaz, hogy csak keleti forrásból biztosítható a szükséges energiamennyiség

Holoda Attila (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Miközben Európában mindenütt csökkennek a gázárak, már-már a békebeli időszak alacsony szintjét idézve, a magyar lakossági árak nem esnek. A kormány pedig vélhetőleg a rezsiköltségek miatti elégedetlenség be-, illetve átcsatornázása céljából teleplakátolta az országot Belgium fővárosát okolva a magas rezsiárszint miatt. Ezen ellentmondások feloldására kértük Holoda Attila energetikai szakértőt, a második Orbán-kormány egykori energetikáért felelős helyettes államtitkárát.

Holoda Attila szerint azért csökkentek 2022 őszére drasztikusan az európai energiaárak, mert Európa meg tudta oldani az élet, a háború által feladott leckét. Korábban hideg telet jósoltak, most úgy tűnik, hogy nem lesz olyan hűvös 2022–23 téli időszaka. Európában sokan tartottak tőle, hogy nem tudják a tárolókat feltölteni az orosz források hiányában, ám ez mégis sikerült, és azóta is folyamatosan újabb forrásokat kapcsolnak be.

Újabb infrastrukturális fejlesztéseket indítottak el, gőzerővel folyik az LNG- (cseppfolyósítottföldgáz-) terminálok építése. Ezeket sokkal gyorsabban tudták megvalósítani, mint amire a korábbi számítások alapján számítani lehetett.

• Hogyan tudott Európa reagálni?
• Miért van különbség az árak között?
• Itthon megjelenhet-e a fogyasztók számláin, ha csökken az európai tőzsdei ár?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!