Kizártnak tűnik a közös ellenzéki lista az EP-választásra

Kizártnak tűnik a közös ellenzéki lista az EP-választásra

Plomba egy szavazóurnán a szavazóhelyiség bezárása után, mielőtt megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben az EP-választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Közös ellenzéki lista kellene az EP-választásokon – jelentette ki nemrég Komjáthi Imre MSZP-társelnök. Mit gondolnak erről a pártok valójában?

A realitás az, hogy nem lesz egy nagy közös lista – mondta el egy az MSZP ügyeire rálátó forrás a Magyar Hangnak. Szerinte 10- ből 10 kutatás azt mutatja, hogy az ellenzéki szavazók az EP-választáson is összefogást látnának szívesen, igaz, például a jelenlegi Jobbikot már nem mindenki sorolja ide. Vagyis a választói akarat miatt kellett szóba hozni a közös lista kérdését, „hátha megjön a többi párt esze”. – De valójában nem erre készül a stratégiánk, hanem az egyedül indulásra – tette hozzá. Szerinte elsőként annak kell eldőlnie, lesz-e közös listája a Párbeszédnek és az LMP-nek, „mi pedig nem csukjuk be a kapukat”. Hogy van-e esélyük képviselőt küldeni Brüsszelbe, arra azt mondta, a szavazási magatartás valamikor jövő tavasszal kezd el formálódni, vagyis akkorra kell a kampányukat csúcsra járatni, ha utóbbi sikerül, és erős listavezetőt találnak, akkor sikerrel fognak járni. Végleges döntés még nincs, de szerinte jelenleg minden abba az irányba mutat, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes lesz a listavezetőjük. 

• Miért zárkóznak el az ellenzéki pártok a szocialisták ötletétől?
• Lesz-e közös LMP-Párbeszéd lista az EP-választáson?
• Egyáltalán milyen most a két zöldpárt viszonya egymással?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!