Fekete, fehér, igen, nem

Fekete, fehér, igen, nem

A kis hableány feketében. Forrás: Walt Disney Studios

Elárasztották a Facebookot a különböző történelmi szereplőkről, fiktív hősökről készült netflixesített képekkel. Ami annyit jelent, hogy színes bőrű lett Elon Musk és Rapunzel, de még Hitler és Lenin is. Mindezt azok után, hogy kiderült, Kleopátra is feketeként jelenik meg a streamingszolgáltató új dokumentumfilm-sorozatában.

Némiképp eltérő esetről van viszont szó, mint mikor Hermione bőrszínt váltott egy Harry Potter-színdarabban vagy a Scooby-Doo hősnője az HBO Maxon futó Vilmában. Ezúttal ugyanis megindult a vita arról, hogy Kleopátra akár lehetett is fekete. Tartották már afrikainak, görögnek és egyiptominak, jó eséllyel pedig makedón görög volt, világos bőrszínű. A Time-nak nyilatkozó ókorász, Rebecca Futo Kennedy szerint mindenesetre anakronisztikus a kérdés, hogy fehér volt-e vagy fekete. Úgy tartja, beszédesebb ez a modern politikai felfogásunkról, és nem annyira az ókort igyekszünk megérteni, amikor erről vitatkozunk. Pontos megfogalmazás. 

• Mivel kellene inkább foglalkoznunk ahelyett, hogy kinek milyen a bőrszíne?
• Hogyan szolgálja egyik és másik álláspont is a kultúrharcot?
• Mi a valódi gond egyes harcosan progresszív alkotásokkal?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!