„Felkészültünk, hogy fizikailag is tegyünk valamit”

„Felkészültünk, hogy fizikailag is tegyünk valamit”

Ungár Péter, az LMP és Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

„Simán” odaláncolnák magukat, ha védett területen akarnának fákat kivágni – ezt mondta a Magyar Hangnak adott interjúban a magát egyaránt zöldnek nevező két hazai párt, az LMP és a Párbeszéd férfi társelnöke. Mind Ungár Péter, mind Tordai Bence a közelmúltban vette át pártja vezetését és miután a közéletet számos zöld téma – aszály, fakivágás, energia – is meghatározza, egy asztalhoz ültettük őket.

Tordai Bence az előttünk álló tél kapcsán felvetette, hogy amikor az a kérdés, hogy megfagynak-e az emberek, vagy sem, akkor el kell jutni oda, hogy akár a szénbányákat is újra be kell röffenteni. Ungár Péter szerint ugyanakkor Magyarországon 60 százalékos a gáztárolók feltöltöttsége, valószínűleg ezt a telet meg fogjuk oldani. Ő is fontosnak nevezte, hogy senki se fagyjon meg, „de ha még szenet is égetünk, akkor csak súlyosbodik a klímaváltozás”.

Annak kapcsán, hogy október 23-án lesz-e közös ellenzéki megmozdulás, a Párbeszéd vezetője arról beszélt, hogy van egy bizonytalanság annak kapcsán, hogy a nem kormánypárti érzelmű tömegek mennyire látnak szívesen ellenzéki politikusokat a maguk élén. Az LMP társelnöke ennél határozottabb volt: „megspórolnám azt, hogy ellenzéki politikusok a rezsiszámla, az orosz–ukrán háború, az ’56-os hősök és a Pesti Srácok hihetetlenül erőltetett történelmi analógiájába fullasszák a közéletet”.

• Szükség van ma Magyarországon két zöldpártra?
• Miközben azt látjuk, hogy a klímaváltozás és a környezet rengeteg témát ad, a zöldpártok mégsem tudnak ebből profitálni. Ez hogyan lehet?
• Úgy tűnik, mintha az erdők melletti tüntetés, illetve néhány Facebook-poszt mellett nem csinálnának semmit. Miért?
• Kérheti annak elfogadására az embereket az állam, hogy mindössze 20 fokra fűtik fel az iskolákat és az egyéb közintézményeket?
• Hogyan spórolnak a rezsin?
• Mit tennének az elsivatagodás ellen?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!