Lehet-e értelmes vitát folytatni a gázai helyzetről Nyugat-Európában?

Lehet-e értelmes vitát folytatni a gázai helyzetről Nyugat-Európában?

A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A világot megosztják a gázai események. A hírekben szélsőségig fajuló tüntetésekről, antiszemita atrocitásokról és növekvő terrorveszélyről olvashatunk. De mit érez mindezekből az utca embere? Erről kérdeztük a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban élő magyarokat. 

Nehéz dilemmával szembesül mostanság az egyik New York-i galéria tulajdonosa. Épp egy tárlat szervezésén dolgozik, amelynek témája a megbékélés, ám mivel a kiállítandó képek keresztény, zsidó, muszlim és hindu vallási jelképeket is ábrázolnak, napok óta szörnyű kételyek gyötrik. Mint lapunknak elmondta, attól retteg, hogy „az egyik kritikus kiszed valami részletet a kontextusából”, és ezzel rázúdítja valamelyik vallási vagy ideológiai csoportosulás haragját.

Kiállni a barikádokra

Az Egyesült Államokban eddig is nagyon élesek voltak az ideológiai választóvonalak, a Hamász terrortámadása és a gázai bevonulás azonban végképp elmérgesítette a helyzetet. Forrásaink szerint ez az emberek mindennapi életére is rányomja a bélyegét. A zsidó közösségen belül sincs egyetértés abban, hogy miként kellene kezelni a kialakult helyzetet. Vannak csoportok, melyek a harcok azonnali beszüntetését követelik mindkét oldaltól, hogy így vegyék elejét még több ártatlan civil halálának, mások a túszok szabadon bocsátásáért tüntetnek, megint mások bosszúért kiáltanak, és a Hamász teljes felszámolásában látnak megoldást. És akkor még nem is beszéltünk a baloldali szervezetekről, amelyek Izraelt elnyomó hatalomként látják, és az Egyesült Államok kormányáról sem, amelyik pedig kiáll a zsidó állam mellett, és fegyveres erőket küld a térségbe, habár diplomáciai eszközökkel igyekszik rávenni az izraeli vezetést arra, hogy minél kevesebb civil áldozattal oldják meg a Hamász elleni akciókat.

• Tényleg véleményterror alatt nyög Európa?
• Hogyan mutatkoznak meg a táborok közötti ellentétek a mindennapokban?
• Milyen kifutása lehet az ideológiai vitáknak?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!