Kis-Benedek József: Számos tényezőn múlik, mikor indíthat Izrael szárazföldi támadást

Kis-Benedek József: Számos tényezőn múlik, mikor indíthat Izrael szárazföldi támadást

Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Tel-Avivban 2023. október 18-án (Fotó: AFP via Europress/GPO)

A Gázai övezet elleni szárazföldi támadás, de az ott élő palesztinok humanitárius helyzete is téma lehet Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tárgyalásán – erről is beszélt lapunknak Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő szerint egyébként a szárazföldi offenzívát befolyásolhatja az is, hogy Izrael mennyire tart a Hezbollahtól, hiszen egy ilyen támadás fokozná az ő tevékenységüket is.

Nem kell attól tartania Joe Biden amerikai elnöknek, hogy baja esik a Hamász által megtámadott Izraelben, ahová helyi idő szerint délelőtt érkezett meg – erről Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő beszélt a Magyar Hang érdeklődésére. Mint mondta, az amerikai elnök útjait megelőzően felmérést végez az adott helyszínen a biztonságáért felelős titkosszolgálat, az ő feladatuk az elnök és az alelnök védelmének biztosítása. A biztonságpolitikai szakértő elmondása szerint jó néhányszor járt a tel-avivi repülőtéren, amelyen szigorú ellenőrzési rendszer működik. – Létezik egy külső és egy belső gyűrű. Ha gyanús személy tűnik fel, azonnal elviszik. Amikor Biden érkezik, akkor repülési tilalom is életbe lép a környéken – mutatott rá.

• Mit jelenthet, hogy Izrael nem csak szárazföldi offenzívában gondolkozik?
• Min múlhat az időzítés? 
• Mi a helyzet most Gázában?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!