Már Izraelben van Joe Biden

Már Izraelben van Joe Biden

Megérkezett Izraelbe Joe Biden (Forrás: Times of Israel/Live)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Már Izraelben van Joe Biden amerikai elnök, aki szerint úgy tűnik, nem Izrael felelős a gázai kórház lebombázásáért
• Az izraeliek ismét evakuációra szólították fel a Gázai övezet északi részén élőket
• A Gázai övezetben tartózkodó 15 magyar jól van

Megérkezett Izraelbe Joe Biden amerikai elnök – közölte a CNN. Az Air Force One a tel-avivi Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren szállt le szerdán délelőtt tíz óra körül. A The Times of Israel beszámolója szerint fekete öltönyben és kék-fehér nyakkendőben lépett ki repülőgépéből, ahol – mások mellett – Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fogadta. Az Egyesült Államok elnöke Benjamin Netanjahu meghívására érkezett és várhatóan találkozni fog a Hamász által elhurcolt túszok családjaival is. 

Az amerikai elnök arról beszélt, hogy mélységesen elszomorította és felháborította a gázai kórházban elkövetett robbantás és szavai szerint „úgy tűnik”, mások voltak, nem az izraeliek.

A zsidó állam hatóságai kitartanak azon állításuk mellett, hogy nem ők bombázták le a gázai al-Ahli Arab kórházat kedden este, hanem a Palesztin Iszlám Dzsihád. Ezt azzal igyekeznek alátámasztani, hogy a robbanás helyszínén nem maradt kráter, pedig a légicsapásaiknak eddig ez volt a következménye. A palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője szerdán friss híreket közölt a támadás áldozatairól: 471 ember meghalt, 314 megsebesült, közülük 28-an válságos állapotban vannak.

A támadást egyébként a nemzetközi közösség elítélte. Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke például úgy fogalmazott: Izrael legújabb támadása „nélkülözi a legalapvetőbb emberi értékeket”.  – A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az izraeli-palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően. Az Aljazeera 500, más nemzetközi oldalak több száz áldozatról írnak, betegekről, illetve olyan palesztinokról, akik a kórház területén keresték menedéket.

Izrael a reggeli órákban közben ismét felszólította a Gázai övezet északi részén és Gázavárosban élőket, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek a térség déli területeire, mivel a hadsereg továbbra is szárazföldi támadásra készül – írja a The Times of Israel. Az Izraeli Védelmi Erők állítása szerint a déli részen egy humanitárius övezetet hoznak létre, ahová nemzetközi segélyeket juttatnak majd. Az övezetet egyébként a rafahi átkelőn lehetne ott elhagyni Egyiptom irányába, az átkelőpont azonban továbbra is zárva van. Az Aljazeera ugyanakkor azt írja, hogy ezeket a déli területeket is érték már izraeli légitámadások a napokban.

Továbbra is 15 magyar tartózkodik az izraeli légicsapások által sújtott Gázai övezetben, „valamennyien épségben vannak, még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is” – közölte szerdán reggel Szijjártó Péter. A külügyminiszter a Facebook oldalán számolt be arról, hogy mindannyiukkal folyamatos kapcsolatban vannak, kollégái naponta többször is beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon, legutóbb éppen a szerda reggeli órákban. A tel-avivi és kairói nagykövetségeik szorosan együttműködnek, és valamennyi nemzetközi partnerrel folyamatos kapcsolatban vannak annak érdekében, hogy az állampolgárainknak lehetősége nyíljon biztonságban elhagyni az övezetet, ennek feltételei azonban jelenleg nem adottak.

A BBC beszámolója szerint az Izraeli Védelmi Erők szerdán reggel több tucat katonai célpont megtámadásáról számoltak be, illetve a Hamász terrorszervezet két tagjának likvidálását is bejelentették.