A különbség terroristák és civilek között

A különbség terroristák és civilek között

Polgári védelmi csapatok és lakosok a Gázai övezetet ért izraeli támadások után 2023. október 17-én (Fotó: AFP via Europress/Mustafa Hassona)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alapvetően azt gondolná az ember, nem túl bonyolult feladat különbséget tenni terroristák és ártatlan civilek között. Ahogy azt is hinnénk, hogy csupán boldogulni próbáló, semmiféle erőszakos cselekedetben nem vétkes családok lemészárlásával nem érthet egyet senki. Legalábbis olyanok nem, akik ép erkölcsi érzékkel rendelkeznek. Az emberélet nyilvánvalóan egyenlő, öt lemészárolt civil rokonságát pedig nem fogja megnyugtatni, hogy bezzeg a másik oldal tíz civilt gyilkolt meg.

Az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán mégis úgy tűnik, a fentiek nem evidenciák mindenki számára. Elvesznek helyette a részletekben úgy történelmileg, mint geopolitikailag. Az ellentét sok évtizedes megoldatlanságára hivatkoznak, illetve földrajzi adottságokkal érvelnek. Mindez természetesen fontos akkor, amikor a konfliktust, annak kifutását, megoldási lehetőségeit vesszük számba. Viszont a hasonló kérdésekkel semmiféle összefüggésben nincs, hogy ártatlan civilek feláldozhatóak-e „a nagyobb jó érdekében”. A Hamász terroristái arra jutottak, hogy dönthetnek civilek lemészárlásáról, hivatkozva a palesztinokat ért sok évtizedes sérelmekre. A hasonló panaszok jogossága természetesen vizsgálható, de mindez sosem adhat alapot gyilkos akciókra.

Ugyanez a helyzet fordított esetben is. Szó sincs itt a Hamász akciójának relativizálásáról, azok borzalmának eltagadásáról. Az Izrael elleni támadás joggal kavarta fel a világ közvéleményét, és teljesen érthető, hogy most mindenki a terroristákkal való leszámolást várja. De a palesztin civilekkel szembeni támadások legitimálása nem következhet a Hamász terrorszervezet jogos elítéléséből, az ellene való küzdelem elismeréséből. Teljesen felesleges ilyenkor azt kérdezgetni, hogy „de te hogyan csinálnád”. Nem vagyunk magas rangú tábornokok, nem feladatunk az izraeli katonai lépések megtervezése. De olyan nincs, hogy a terroristák elleni küzdelem csak úgy lehetséges, hogy „szükségszerűen” lesznek palesztin civil áldozatok is. Mitől lennénk jobbak, ha ugyanúgy élő pajzsnak, járulékos veszteségnek tekintjük őket, mint a hamászosok? Ebbe az utcába nem szabad besétálni.

Címkék: Izrael, Hamász, palesztinok