Észak-koreai szemétlufik miatt órákra lezárták Szöul repülőterét

Észak-koreai szemétlufik miatt órákra lezárták Szöul repülőterét

Dél-koreai katonák védőfelszerelésben vizsgálják át egy Észak-Koreában felengedett és a dél-koreai fővárosban földet ért, szemeteszsákot szállító léggömb tartalmát Szöulban 2024. június 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több órára le kellett zárni Szöul nemzetközi repülőterét szemetet szállító észak-koreai léggömbök miatt – írta a Guardian a repülőtér szóvivőjére hivatkozva. A szóvivő közlése szerint több ballont is látni lehetett a repülőtér területén, és annak közvetlen közelében, az egyik pedig a 2-es terminál közelében ért földet. Az Incshoni nemzetközi repülőtér három pályáját helyi idő szerint szerda hajnalban kellett lezárni nagyjából három órára. Tisztségviselők elmondták, attól tartottak, hogy a léggömböket beszívják a repülőgépek hajtóművei – írta a Korea Herald című, angol nyelvű dél-koreai lap. Több járat is késve indult, és 9 érkező gépet kellett más repülőterekre átirányítani.

A mostani már a hatodik alkalom volt, hogy Észak-Korea szeméttel teli lufikat reptetett át Dél-Koreába. A legtöbben papírszemét volt, de találtak bélférgekkel szennyezett fekáliás csomagokat is. A több mint ezer, szemetet szállító léggömböt küldött Phenjan közlése szerint arra válaszul küldték át Dél-Koreába, hogy egy dél-koreai aktivista csoport Phenjan-ellenes propaganda-röplapokat szállító ballonokat küldött át a határon Észak-Koreába.