Már a katonai misszió bejelentése előtt 817 milliót adtak egy csádi programra

Már a katonai misszió bejelentése előtt 817 milliót adtak egy csádi programra

Voksolásra várakozók a csádi elnökválasztás első fordulójában a fővárosban, N'Djamenában 2024. május 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Chancelin Mbairamadji Moita)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már hetekkel a csádi katonai misszió hivatalos bejelentése előtt arról döntött a kormány, hogy 817 milliót ad egy csádi humanitárius, képzési és fejlesztési központ létrehozására – írta a 444 a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. tavalyi éves beszámolója alapján. A program megvalósításának időszaka 2023. szeptember 15. és 2024. december 31. közé esik. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter október 13-án jelentette be, hogy a kormány 200 magyar katonát küld a polgárháborús Csádba a száhel-övezeti migrációs válság megfékezése érdekében. A parlament is csak november 6-án szavazta meg a katonai missziót. A Hungary Helps ezt megelőzően, október 11-én jelentette be, hogy Csádban humanitárius fejlesztési központot nyit a kormány.

A külügyminisztériumtól kapott 817 millióból 143 millió menne a dolgozók bérére, 79,7 millió három speciális gépjármű megvételére és az üzemanyagköltségekre, 311 millió pedig humanitárius programok megvalósítására. A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vett Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is. Arról még nincs döntés, hogy pontosan mikor indulna Csádba a magyar katonák. Hogy mi lehet a célja a magyar kormánynak a csádi misszióval, arról szakértők is csak találgatnak. A VSquare oknyomozó portál információi szerint a magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban.