A kormány elárulta: legalább 609 külföldi vendégmunkás dolgozhatott az iváncsai akkugyárban

A kormány elárulta: legalább 609 külföldi vendégmunkás dolgozhatott az iváncsai akkugyárban

Az SK On Hungary iváncsai akkumulátorgyára (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kereslet visszaesése miatt kellett elküldeni munkásokat az iváncsai akkumulátorgyárból – közölte a koreai cég az RTL Híradóval.

A csatorna vasárnap számolt be először arról, hogy tömeges leépítés volt a koreai SK gyárában. A szakszervezet szerint több mint ezer embert érint a döntés, ami az alkalmazottak 70 százalékát is elérheti. A cég hétfőn azt közölte, hogy 609 kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntették meg. A döntést azzal indokolták, hogy az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet.

Paczolay Máté külügyi szóvivő szintén hétfőn azt közölte, hogy egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek az SK Innovation elbocsátásai. Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében azt írta: a kormány kiszolgáltatja a munkaerő-kölcsönzésben érdekelt üzleti köröknek a magyar munkavállalókat. A külügyi szóvivő elmondta: az SK Innovation gyárában egyelőre próbaüzem zajlik, amely időszak alatt átmeneti keresletcsökkenés volt tapasztalható a világpiacon. Az SK Innovation ezért a munkaerőkölcsönzésen keresztül foglalkoztatott külföldi munkások elbocsátása mellett döntött. A döntés a vállalat saját alkalmazásában álló munkavállalókat nem érintette, az elbocsátottak kizárólag harmadik országbeli dolgozók voltak – közölte.

Fónagy János fideszes államtitkár hétfőn a parlamentben azt mondta, ez a kapitalizmus. Magyarázata szerint, ha jól megy egy üzem, akkor felveszik az alkalmazottakat, ha meg rosszul, akkor elbocsátják őket.

Ha a kormány közlése hiteles, és valóban minden elbocsátott külföldi, az azt jelenti, hogy számuk legalább 609 volt eddig (de vélhetően nem mindenkit küldtek el). Ha szakszervezet információja is jó a foglalkoztatottak számáról, akkor ez az elbocsátás az eddigi munkaválalók több mint felét érintheti, vagyis legalább minden második foglalkoztatott vendégmunkás lehetett.

A Híradó idézte Szijjártó Péter tavalyi megszólalását, a külügyminiszter akkor azzal érvelt az akkumulátorgyártók betelepítése mellett, hogy ahova ezek a cégek települnek, ott lesz majd munkahely, és ott lesz gazdasági növekedés. Az LMP szerint az iváncsai gyár legalább 170 milliárd forintos állami támogatást kapott, amit most vissza kellene, hogy követeljen a kormány.