Balázs Zoltán: Magyar Péter a kiürülni látszó közepet célozza meg

Balázs Zoltán: Magyar Péter a kiürülni látszó közepet célozza meg

Balázs Zoltán politikai elemző (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Az ellenzék az elmúlt években több politikust próbált már felépíteni Jakab Pétertől Donáth Annáig. Mégsem értek el akkora sikert, mint most Magyar Péter két hónap alatt. Milyen okai lehetnek ennek? Többek között erről kérdezzük interjúnkban Balázs Zoltánt. Az elemző szerint sem a helyzet nem volt érett, sem a személyek alkalmasak. – Magyar Péter politikai őstehetség. Ez nem rokonszenv kérdése. Fölismerte a pillanatot, lát a pályán, elképesztő munkabírása van, egymaga diktálja a kampány tempóját, jó szónok, megvan benne a politikai ambíció és a személyes bátorság – mondja Balázs Zoltán. Szerinte a klasszikus baloldalnak is célszerű lenne megértenie: „a középre betörő új erő nem lehet sikeres anélkül, hogy azt, amit az elmúlt tizennégy évből a választók mégiscsak értékesnek tartanak, igyekezzen megőrizni.” Úgy látja, Magyar a kiürülni látszó közepet célozza meg.

Szóba kerül az is, hogy a politikai gondolkodó szerint a NER felépítése szükségszerűen vezetett idáig. – A választási rendszer kétpárti politikai váltógazdaságra van optimalizálva: kormánypárt és kormányellenzék. A választó arról dönt, hogy vagy elégedett a kormányzással, vagy nem, ám az ellenzéket is kormányképesnek tekinti. A miniszterelnök viszont meghirdette a centrális erőtér politikáját, amiből következik, s ezt el is mondta, hogy az ellenzék – sem a bal, sem a jobb – nem lehet kormányerő. A két elem nyilvánvalóan inkonzisztens. A centrális erőtér megtartásához ezért folyamatosan meg kellett erőszakolni a kétosztatúságra építő rendszert – magyarázza Balázs Zoltán.

Az interjúban erről is olvashat:
• Miért születhet ennyi összeesküvés-elmélet Magyar Péter indulásáról?
• Megpróbálhatott volna a Fidesz a centrális erőtérnek megfelelően politizálni?

• Kell amiatt aggódnunk, hogy Magyarnak máris létrejött egy fanatikus tábora?
• Mihez kezdhet most az Orbán-rendszer?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 16-ig kapható 2024/19. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!