„Goethének sem volt köze Hitlerhez”

„Goethének sem volt köze Hitlerhez”

Jelena Glazova (Fotó: Prae Kiadó/Oláh Gergely Máté)

Fotó: OLAH GERGELY MATE

Komplikált a helyzetem: lettországi oroszként amiatt aggódom, hogy Oroszország megtámadja Lettországot. Ha ez bekövetkezik, akkor elsősorban lettnek tekintem majd magam, bár Vlagyimir Putyinnak mindegy, a hadserege nem tesz különbséget az identitások és a nemzetiségek között, a katonákat hódítani küldik – mondta a Magyar Hangnak Jelena Glazova költő, hang- és vizuális művész, aki magyarul most megjelent, Sóvárgás című kötetének bemutatójára érkezett Budapestre.

Glazova elárulta, Lettországban hirtelen megnőtt a feszültség a háború kitörése után, a többségi társadalom tagjai tanácstalanok voltak, nem tudták mit kezdjenek a helyi orosz kisebbséggel. A költő elmondta, hazájában több tízezres tömegtüntetést szerveztek az agresszió elleni kiállásként. – Az ország jelenlegi és korábbi elnöke mellett négy költő is pódiumra lépett, ami azt jelzi, hogy a szavuk egy válsághelyzetben is számít. A költészet, legalábbis a mi társadalmunkban, jelentéssel bír.  

• Van-e értelme a művészeteknek háború idején?
• Érdemes-e betiltani az orosz műveket az agresszió miatt?
• Hogyan működik az „ortodox megbocsátás-chip”?
• Lerohanhatja-e Putyin Lettországot? 

A cikket teljes egészében a Magyar Hang április 1-jén megjelent, 2022/14. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!