Mi van ma Radnóti Miklós irodalmi hagyatékával?

Mi van ma Radnóti Miklós irodalmi hagyatékával?

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egykori otthona a Pozsonyi úton (Fotó: Lakner Dávid)

Gyakran látták Gyarmati Fannit és tacskóját, Didót szomszédai a legendás Pozsonyi úti épületben. Radnóti Miklós felesége, aki annak idején a költővel együtt költözött a házba 1935-ben, itt hunyt el 2014. február 15-én. A névtábla egészen tíz évvel ezelőttig kinn lógott, jelezve az egykori lakót: dr. Radnóti Miklós. Ma a közeli Radnóti Miklós Művelődési Központban található emlékszoba őrzi a kiírást. A szomszédok által csak Fifi néniként emlegetett Gyarmati Fanni özvegysége végül hetven évig tartott.

Szerb Antal tréfásan csak „klonyha”-ként emlegette azt a helyiséget, amelyben egy térbe került konyha és a fürdőszoba. Az elrendezés azóta nyilvánvalóan változott, de az erkélyről nyíló látvány ugyanaz. A bujdosó című versben olvashatjuk: „Az ablakból egy hegyre látok, / engem nem lát a hegy; / búvok, tollamból vers szivárog, / bár minden egyre megy; / s látom de nem tudom mivégre / e régimódi kegy: / mint hajdan, hold leng most az égre / s virágot bont a meggy.” Radnóti 1944. május 9-én írta a fenti verset, tíz nappal azelőtt, hogy kézhez kapta volna a harmadik munkaszolgálati behívóját. Május 27-én aztán végleg elhagyta a Pozsonyi úti lakást. Gyarmati Fanni jó ideig várta haza, hiába.

Sokakat megrendített hűsége, amelynek jegyében hátralévő hetven évében özvegyként élt, férje hagyatékát gondozta. A nyilvánosságtól is visszavonult, nyilatkozatot csak ritkán tett. A Népszabadságnak azért megszólalt 1962. január 21-én. „Amikor behívták munkaszolgálatra és elbúcsúztunk, vigasztalt: nem kell több meleg holmi, elég ez az egy pulóver, mire tél lesz, meglátod, édes, itthon leszek...” – emlékezett ekkor. A hagyaték egy része, így a nászajándékba kapott bútorok, az ágy, az íróasztal és a karosszék végül az emlékszobába kerültek. Ami szövegszinten fennmaradt, annak kezelését eközben az özvegy végrendeletében Ferencz Győző költő-irodalomtörténészre bízta.

• Mi minden jelenhet még meg Radnóti és Gyarmati hagyatékából?
• Hogyan emlékezett Gyarmati Fanni a világháborús időkre?
• Miért nem indokolt kiadni az összes fennmaradt vázlatot és töredéket Radnótitól?