Győz-e az apátia?

Győz-e az apátia?

Az ellenzéki összefogás eredményvárója 2022. április 3-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Két választást – európai parlamentit és önkormányzatit – is tartanak, méghozzá egyetlen napon idén Magyarországon. A június 9-ei megméretés a belpolitikai naptár legfontosabbnak ígérkező eseménye, ám akármi is történjen, nem a hatalom a tét, a kormány közjogi pozíciójára nincs közvetlen hatása az eredménynek. Nem mintha a Fidesznek különösebben tartania kellene itthon bármifajta kellemetlen politikai következménytől. A konszolidált, a méltányos versenyfeltételek minimumát biztosító, demokratikus váltógazdaságtól távolodó illiberális, autokratikus orbáni rendszer választásról választásra újabb biztosítékokkal bástyázza körül magát.

Az a bizonyos pálya már jó ideje nem egyszerűen lejt, hanem felborult. – Egyenlő pályák, egyenlő esélyek; én kerékpárral megyek – mintha Sándor György klasszikusát ültetné át a valóságba a miniszterelnök, egyre nehezebb akadálypályát építve ellenzékének. Különösen azon politikai szereplőknek, akiket a Fidesz valódi ellenzéknek, potenciálisan egy kicsit is veszélyesnek ítél.

• Mi a legnagyobb csapda, amit a Fidesz felállított?
• Mi az igazi tét a kormánypárt számára?
• Mi a Fidesz legfőbb szövetségese és mi kellene a politikai változáshoz?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2024-es első számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!