Attól félt az elnök, hogy ott is az lesz, mint a Krímben

Attól félt az elnök, hogy ott is az lesz, mint a Krímben

Üzbég katonák Karakalpaksztán fővárosában, Nukuszban 2022. július 3-án (Fotó: Reuters/Kun.uz)

Egy hónapra rendkívüli állapotot hirdettek Üzbegisztánban azután, hogy zavargások törtek ki a közép-ázsiai ország északnyugati részében fekvő Karapalpaksztán autonóm tartományában az önrendelkezés tervezett megnyirbálása miatt. A tömegmegmozdulások mérlege 18 halott, 243 sebesült. Shavkat Mirziyoyev államfő azóta visszavonta az alkotmány módosításának tiltakozásokat kiváltó pontját, és az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba.

A július első hétvégéjén kirobbant, egy napon át tartó lövöldözések és robbanások után megnyugodtak a kedélyek Karakalpaksztán Autonóm Köztársaság fővárosában, Nukuszban. A kórházak azonban tele vannak sebesültekkel, sokan keresik a hozzátartozóikat. A Gazeta.uz beszámolója szerint az utcákon még égett gumiabroncsok szaga terjeng, a betonon vérnyomok emlékeztetnek az összecsapásokra, amelynek nyomán 58 tüntetőt letartóztattak. Az internet akadozva működik, a mobiltelefon-szolgáltatás és a közlekedés azonban helyreállt. Kinyitottak a piacok is. A történtekről nehéz pontos képet kapni, hiszen az internet nem működik, az üzbég központi sajtó pedig nem számolt be a zavargásokról.

• Miért törtek ki a zavargások?
• Kik azok a karakalpakok?

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!