Szakadék szélén a forint

Szakadék szélén a forint

Jávor Benedek Forrás: FB/Jávor Benedek oldala

Lúzerek vagytok – mondta egy lengyel néhány éve magyar ismerősének, és mostanra bizony igaza lett. A zloty árfolyama a közelmúltban négyéves csúcsra ugrott arra a hírre, hogy az igazságügyi rendszer reformjával jelentős összeget, 137 milliárd eurót szabadított fel Lengyelország számára az Európai Unió. Mindeközben idehaza egyéves mélypontra zuhant a forint kurzusa, mivel nálunk egyáltalán nem látszik, mi lesz a befagyasztott uniós forrásokkal. Jelenleg még a tavaly decemberben jóváhagyott 10,2 milliárd euró sem jár biztosan, az Európai Parlament (EP) ugyanis beperli az Európai Bizottságot a Magyarország számára zárolt uniós pénzek részleges feloldása miatt.

A bizottság még tavaly decemberben – az EP feltételezése szerint politikai alku miatt – döntött arról, hogy megnyitja Magyarország számára a blokkolt pénzek egy részét, ez volt a fent említett 10,2 milliárd euró. A perről szóló hír hallatára az utoljára 2023 januárjában tapasztalt, közel 400 forint/eurós szintig gyengült az árfolyam, ami egy nap alatt csaknem másfél százalékos forintromlást jelentett. A magyar valuta árfolyama azóta is hullámzik, elemzők szerint előbb-utóbb megint elérjük a négyszáz forintos euróárfolyamot. Sőt, lehet rosszabb is: jól emlékezhetünk, hogy mintegy másfél éve egy euróért közel 433 forintot adtak.

• Mit eredményezhet az Európai Parlamentnek az Európai Bizottság ellen indított pere?
• Meddig kell elszámolni a helyreállítási alap pénzeivel? 
• Miért és hogyan kerülhetnek veszélybe a 2022 óta zárolás alatt lévő uniós pénzek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 27-ig kapható 2024/12. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plu

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!