Hogyan reagáljunk arra, hogy van egy cigány származású osztálytársunk?

Hogyan reagáljunk arra, hogy van egy cigány származású osztálytársunk?

Bangó Margit és Jónás Judit a Nőszirom-esten (Fotó: Csoboth Edina)

Beszorultam – mondja az irodájában ülve Molnár István Gábor, és közben fülig ér a szája. Az újpesti roma kisebbségi önkormányzat elnökének mosolya büszke: azért nem tud kilépni a helyiségből, mert olyan nagy a tömeg odakint. Épp Horváth Mónika, az Ando Drom énekesnője születésnapját ünneplik odakint, a második Nősziromest keretében. Zenészek hangolják a hangszereiket, asszonyok hozzák az alufóliával letakart süteményestálakat, és persze folyamatosan érkeznek a nézők.

– Arra gondoltunk, milyen jó lenne, ha egyszer mi, nők tudnánk adni valamit a nőknek – foglalja össze a Nőszirom küldetését Váradi Éva, Molnár István Gábor felesége, aki a rendezvénysorozat fő szervezője. Az estek elnevezésében felfedezhető szójáték egyáltalán nem véletlen, hiszen a műsorba vagy romákat hívnak meg, vagy olyanokat, akik erősen kötődnek a cigány közösséghez. Váradi Éva és segítője, az újpesti roma kisebbségi önkormányzat képviselője, Szántó Marietta azt meséli, kezdetben alapvetően „csak egy teadélutánban” gondolkodtak.

Erőt meríthetnek, mintát kapnak

Már az első esten benne volt a levegőben – amikor Bódi Barbara festőnőt hívták el –, hogy lesz valami plusz a beszélgetéseken. A második alkalommal ez meg is történt: Szalóki Ági mesélte el, hogy tulajdonképpen az Ando Drom énekesnőinek hatására fedezte fel, hogy az ő ereiben is csörgedezik cigány vér.

• Hány üzenetre van szükség egy est megszervezéséhez?
• Milyen az újpesti cigányok laskatésztája?
• Járna-e férfiak az első magyar roma talkshowra?

A válaszokat és a teljes riportot a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: cigányság, Újpest