Huszárik, Szindbád és Zelk Zoltán, a költő

Huszárik, Szindbád és Zelk Zoltán, a költő

Latinovits Zoltán Szindbád szerepében

Ötven évvel ezelőtt, 1971. november 25-én mutatták be Huszárik Zoltán csodálatos Szindbádját. Újranéztük a filmet.

Sokadszorra nézem újra Huszárik Zoltán Szindbádját, Zelk Zoltánt keresem benne. A források mind említik rövid vendégeskedését, fel kellene tűnnie a színen. A legtöbb cikk úgy fogalmaz, hogy a filmben felbukkan „Zelk Zoltán, a költő” is. Mulattató. Mintha meg kellene magyarázni, hogy nem Zelk Zoltán, a filmsztár, nem is Zelk Zoltán, a mosógépszerelő, hanem valóban a Sirály szerzője látható itt. Persze tényleg nagy szó ez, hiszen a megelőző évtizedekben nem szerepelt a vásznon, ekkoriban kezdett feltünedezni. Az 1970-es Gyula vitéz télen-nyáron-ban ő játszotta Bíró Andort, míg az 1973-as Tűzoltó utca 25.-ben Hackl szerepébe bújt.

Huszárik Zoltánnál pedig ő volt Nusdorf (vagy Nussdorf) bácsi, akiről a Francia négyes című, egyébként nem Szindbád-novellában ezt olvashattuk: „Alkonyattal a kertben fölhangzott Nussdorf bácsi fuvolája; régi német románcokat fújt az elefántcsonton, mintha egy régi német kisvároson ábrándozott volna, ahol a csúcsos tetők fölött, a várhegyen romba dőlve áll a Nussdorfok régi kastélya. A flóta hangjai mint az álmok tarka felhői szálldostak a régi német város felől, és a hangverseny végén olajszaga volt Nussdorf bácsinak, mert a fuvolát bőven olajozta.” Az elbeszélésben a Nussdorf lányok táncát említi Krúdy, ami remekül rímel a Szindbád emlékezetes főcím utáni jelenetére a Tavasz tündérek és Szindbád táncával.

Csakhogy itt sem láthatjuk Zelket, aki B. Müller Magda standfotóján viszont feltűnik, fuvolával a szájában. Az Esti Hírlap pedig 1970 augusztusában számolt be róla, hogy Zelk szerepet vállalt a Krúdy-adaptációban. A cikk szerzője találkozott is a költővel, aki elmondta, valóban tagja volt a Vas megyében forgató stábnak. Bár előzetesen azt lehetett hallani, zenélni tanítja Latinovits Szindbádját, „de mert zenepedagógusi képességei a lehető legcsekélyebbek, nem vállalkozhatott Latinovits furulyaoktatására. Ö maga kezelte a hangszert.” (A kép és egy másik cikk tanúsága szerint inkább fuvola az, nem furulya.)

Erről is olvashat a cikkben:
• Hol szerepelt Zelk Zoltán a filmben?
• Latinovits Szindbádjáról a beteg Pilinszky juthat még eszünkbe.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!